Een artikel toevoegen aan WordPress via email

Een artikel toevoegen aan WordPress via email

Soms heb je geen toegang tot je WordPress admin paneel. Het zou handig zijn als je op een andere manier artikelen kunt toevoegen. Uiteraard heeft WordPress daar een manier voor. WordPress biedt je de mogelijkheid om via email een artikel toe te voegen. In dit artikel laat ik je zien hoe je een bericht via email toevoegt, en hoe je deze standaardmogelijkheid in WordPress uitbreidt.

Wanneer heb je dit nou nodig, je kunt toch gewoon inloggen in WordPress?

In Nederlands vaak wel, maar er zijn zat landen waar kritische websites geblokkeerd worden. Ook zijn er zat bedrijven en scholen die veel websites niet toestaan.

Een – naar mijn mening – belangrijkere use case is wanneer je geen vertrouwde verbinding hebt. Bijvoorbeeld als je in de trein of een Starbucks zit. Als je dan inlogt in WordPress kan iedereen meeluisteren naar jouw gebruikersnaam en wachtwoord.

Een artikel toevoegen via email stelt je in staat om content te publiceren als je even geen toegang hebt tot je admin dashboard.

Hoe je publiceren via email opzet in WordPress

Eerst heb je een emailadres nodig. Dit moet een geheim emailadres zijn. Elke email die ontvangen wordt op dat adres wordt namelijk gepubliceerd als artikel. Stel je voor dat een spambericht de spamfilter weet te ontwijken. Daarom kun je het beste een random emailadres gebruiken. Bijvoorbeeld 9sdfj093irwnp@gmail.com.

Als je het emailadres klaar hebt moeten we WordPress goed instellen. De instellingen vind je bij Instellingen > Schrijven.

Hier vul je de inloggegevens in voor jouw emailadres. Gmail gebruik pop.gmail.com als POP3-server. Standaard gebruikt Gmail poort 995.

Deze functie is soms wat buggy, wat het niet heel geschikt maakt voor emails. Daarnaast verwacht ik niet dat deze functionaliteit voor altijd in WordPress zal blijven.

Artikelen publiceren op WordPress met Postie

Nu lijkt het net alsof ik je blij heb gemaakt met een dooie mus. Gelukkig is er in WordPress overal wel een plugin voor, en hier is dat niet anders. Enter Postie.

Eerst moet je de plugin installeren en activeren. Dan verschijnt er een nieuw menuitem: Postie. Als je daar op klikt kom je bij de mailserver instellingen.

Dit is waar we dezelfde gegevens die we net bij WordPress hebben gebruikt gaan invoeren. De overige instellingen hoef je niets mee te doen. Eventueel kun je nog aanpassen hoe vaak Postie controleert of er nieuwe berichten zijn.

Als je dat hebt ingesteld druk je op opslaan. Dan vind je rechtsbovenaan een box:

Hier kun je je instellingen testen voor je het echt gaat gebruiken.

Je kunt nu artikelen publiceren via email. Postie biedt de mogelijkheid om heel veel in te stellen. Als je daar mee wilt spelen kun je het beste de documentatie bekijken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.