Automatisch artikelen delen naar Facebook via WordPress

Automatisch artikelen delen naar Facebook via WordPress

Je kunt de beste website of blog ter wereld hebben, maar dan is het nog steeds moeilijk om een publiek vast te houden. Zeker als je niet sterk aanwezig bent op social media. In dit artikel leg ik uit hoe je automatisch jouw nieuwe artikelen deelt op Facebook. En dit kun je zelf makkelijk uitbreiden naar Twitter of welk platform je ook gebruikt.

IFTTT

If This Then That (IFTTT) is een service die heel veel voor je kan automatiseren. Dit gaan we gebruiken om automatisch onze artikelen naar Facebook te delen. Je kunt het voor heel veel andere dingen gebruiken, dus ik raad je aan om door https://ifttt.com/discover te gaan nadat je het automatisch posten naar Facebook hebt opgezet.

Terminologie

IFTT heeft haar eigen terminologie. En het helpt enorm als je weet wat alles betekent:

Services (Vroeger heetten dit channels) zijn de programma’s waar je mee kunt werken in IFTTT. Je hebt bijvoorbeeld services voor WordPress, Gmail, Google Calender, Android, iOS etc. Je moet een services eerst activeren voor je hem kunt gebruiken. Je moet in Gmail bijvoorbeeld eerst toestemming geven dat IFTTT mag communiceren met je email. IFTTT heeft honderden services, dus je kunt vrijwel alles automatiseren wat je maar wilt.

Triggers zijn het ‘this’ gedeelte van IFTTT. Dit zijn de dingen die een actie aanzwengelen. Een voorbeeld is: ‘Als ik een nieuw artikel publiceer in WordPress’.

Actions zijn het ‘that’ gedeelte van IFTT. Dit is wat er gebeurd als de trigger geactiveerd wordt. Een voorbeeld is: ‘Deel dan het artikel op Facebook’.

Applets (vroeger heetten dit recipes) zijn het resultaat van triggers en actions. Als je de bovenste voorbeelden bij elkaar in een applet stopt krijg je: ‘Als ik een nieuw artikel publiceer in WordPress, deel dan het artikel op Facebook’.

Ingredients zijn de stukjes data die beschikbaar zijn in een trigger. Voor een email trigger heb je bijvoorbeeld het onderwerp, tekst, bijlages, datum en het emailadres waar de email van komt tot je beschikking.

Een applet maken die je artikelen automatisch deelt naar Facebook

Eerst moet je een account maken op IFTTT. Nadat je je hebt ingeschreven klik je op je gebruikersnaam in de rechterbovenhoek en dan klik je op ‘New Applet’.

Hiermee start je een wizard waarmee je een nieuwe applet kunt maken. Dat ziet er zo uit.

We gaan eerst de trigger definiëren. Klik op de blauwe plus bij this.

De service die wij gaan gebruiken heet feed. Daar gaan we op zoeken. Dat is de RSS feed van jouw website. Elke keer als je een nieuw artikel publiceert komt hij hier bij te staan. Klik op de oranje feed.

Dan moeten we bepalen wanneer deze applet afvuurt. In ons geval is dat elke keer als er een nieuw item aan je RSS feed wordt toegevoegd.

Dan moeten we IFTTT vertellen om welke feed het gaat. WordPress feeds zien er zo uit:

https://www.jouwwebsite.nl/feed

Voor deze site is dat dus:

https://www.online-wp-leren.nl/feed

Vervang jouwwebsite met jouw echte website, en controleer even of je echt een feed ziet (dat is allemaal code die begint met <?xml). Dan vul je dat adres in.

Nu moeten we de action definiëren. Klik op de blauwe plus bij that.

Dit kennen we nu onderhand, zoek op Facebook en klik op de Facebook service.

Dan definieren welke actie Facebook gaat uitvoeren. Kies voor ‘Create a link post’.

IFTTT heeft de url al ingevuld. Bij message kunnen we ook nog wat zetten. Bijvoorbeeld de EntryTitle (titel van je blogpost) en EntryContent (de inhoud).

Dan krijgen we een overzicht van de applet die we nu gaan maken. Als dit klopt druk je op finish.

Nu zullen nieuwe artikelen op jouw website automatisch op Facebook worden gepost. En dat zonder ook maar een regel code te schrijven.

Beschrijvende titels

Als je jouw content automatisch deelt hebben mensen geen context. Als ze op jouw website zijn kunnen ze de inleiding scannen om te snappen waar het over gaat. Op Facebook hebben ze die context niet.

Deze website gaat bijvoorbeeld over WordPress en hoe je een succesvolle website kunt maken met WordPress. Een van mijn artikelen heet bijvoorbeeld:

‘Wachtwoord vergeten’ emails uitschakelen

Op Facebook zien mensen helemaal niet dat het om WordPress gaat. Een betere titel zou dus zijn:

‘Wachtwoord vergeten’ emails uitschakelen in WordPress

The sky’s the limit

Met IFTTT kun je veel mail dan alleen artikelen posten vanuit WordPress naar Facebook. Ik raad je aan om eens rond te neuzen naar applets die handig zijn voor jou. Ik zit bijna nooit meer op IFTTT, maar de applets die ik heb draaien maken mijn leven elke dag gemakkelijker.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.