Berichten in WordPress (WP Handleiding)

Berichten in WordPress (WP Handleiding)

Berichten zijn het hart van WordPress. Zeker als je hoog wilt ranken in Google is het belangrijk dat je regelmatig verse content publiceert. In het tweede deel van de WordPress handleiding gaan we het hebben over berichten. We beginnen bij de essentie: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een pagina en een bericht in WordPress? Dan gaan we door met hoe je een bericht maakt – hier hebben we het ook over alle dingen die je kunt instellen bij een bericht. De derde video gaat over hoe je teksten opmaakt in WordPress. Dit is zeker belangrijk voor berichten, maar ook voor pagina’s en andere teksten is dit belangrijk. Uiteindelijk gaan we het hebben over hoe je een bericht publiceert.

Verschil pagina’s en berichten in WordPress

Het verschil tussen berichten en pagina’s zit in waar je de tekst voor wilt gebruiken. Technisch gezien is alles een bericht in WordPress – zelfs een plaatje die je uploadt. Toch gebruik je ze voor verschillende doelen. Je gebruikt een bericht als je:

 • Iets schrijft wat nu relevant is, maar over een maand niet meer. Bijvoorbeeld als je over de verkiezingen van volgende week schrijft.
 • Als je meerdere stukken wilt schrijven over hetzelfde onderwerp en wilt aangeven dat ze gerelateerd zijn;
 • Een serie wilt schrijven, zoals deze WordPress handleiding.
 • De tekst moet organiseren, door bijvoorbeeld een of meerdere tags of categorieen toe te voegen.

En je gebruikt een pagina als je:

 • Een stuk content hebt dat nooit zal veranderen en nooit irrelevant zal worden.
 • Een stuk content hebt dat compleet op zichzelf staat, zonder enige relatie met iets anders op je website
 • Een link naar deze content in je menu zou zetten. Er zijn uitzonderingen waar je ook een artikel in je menu zou zetten. Bijvoorbeeld als je wilt dat mensen die artikelen lezen waaruit blijkt waar jouw site over gaat. Maar meestal duidt dit aan dat je een pagina wilt gebruiken.
 • Als de informatie gaat over je site of bedrijf, zoals ‘Over ons’ of ‘Privacyovereenkomst’.

Een bericht maken in WordPress

Een bericht maken is niet zo moeilijk in WordPress. Je kunt gewoon naar ‘bericht’ gaan en dan op ‘nieuw bericht’ klikken. Maar voor je zelfs begint met de tekst te plakken en op te maken, zijn er een aantal instellingen die je kunt doen bij een bericht. Dit zijn de instellingen en wat ze betekenen. Als je een bepaalde instelling niet kunt vinden kun je op ‘scherminstellingen’ klikken. Dit staat rechts bovenaan je scherm. Hier kun je alle componenten aanvinken die je op de pagina ‘nieuw bericht’ maken wilt zien.

 • Notatie: Hiermee geef je aan wat voor soort bericht het is. Meestal laat je deze instelling staan zoals hij is, maar als je bericht alleen uit bijvoorbeeld video bestaat, kun je kiezen om het bericht de notatie video te geven.
 • Categorie: duidt aan waar het bericht globaal over gaat. Dit is een manier om structuur aan te brengen in al je berichten, zonder dat je zo gedetailleerd hoeft te werken dat elk bericht een unieke categorie heeft. Dit bericht heeft bijvoorbeeld de categorie: ‘WordPress Handleiding’.
 • Tag: is een manier om het bericht iets specifieker in te delen. Je kunt dit zien als: Waar gaat dit bericht over binnen de categorie die je het bericht hebt geven. Dit bericht heeft bijvoorbeeld de tags: ‘berichten’ en ‘tekst formatteren’. Je ziet dat een tag uit meerdere woorden kan bestaan; je scheidt meerdere tags met een komma.
 • Uitgelichte afbeelding: is een plaatje die in het bericht staat waar je thema of een plugin iets mee kan doen. In het overzicht van je meest recente berichten kan je thema bijvoorbeeld dit plaatje tonen.
 • Samenvatting: gebruik je als je in plaats van de ‘lees meer’-tag het bericht wilt samenvatten. Dit doe je vaak zodat er in het overzicht van je meest recente berichten een interessant stukje tekst staat, zodat mensen sneller geneigd zijn het hele bericht te lezen.
 • Trackback: gebruik je als je naar een andere blog een seintje wilt geven dat je naar hen linkt in je bericht.
 • Aangepast veld: gebruik je om extra stukjes informatie aan je bericht toe te voegen. Vooral thema’s en plugins gebruiken dit om meer functionaliteit aan je bericht te geven.
 • Reacties toestaan: geeft aan of mensen een reactie onder je bericht mogen plaatsen. Met trackback en pingbacks toestaan geef je alleen maar aan of mensen jou mogen vertellen dat ze naar je linken en of je hen wilt vertellen dat je die boodschap hebt ontvangen.
 • Slug: dit is de URL van het bericht. Je kunt deze aanpassen om deze makkelijker te maken en vooral ook om hem SEO vriendelijker te maken.
 • Auteur: geeft je de mogelijkheid om het bericht toe te wijzen aan een andere auteur dan de account waarmee het bericht oorspronkelijk is gemaakt.

Teksten opmaken in WordPress

Teksten opmaken in WordPress werkt redelijk hetzelfde als in Microsoft Word of Google Docs. in de video laat ik zien hoe alles werkt. Ik denk dat ik dat beter kan uitleggen in een videoformaat dan met tekst. Denk er wel aan dat het vaak makkelijker is om je tekst in WordPress te plakken als kale tekst. Dus niet in de WYSIWYG editor. Dit maakt het formatteren vaak sneller, omdat er geen rare fouten ontstaan.

Berichten publiceren in WordPress

Als je helemaal tevreden bent over je bericht is het tijd om hem te publiceren. Dit is is vrij simpele handeling, maar ik raad je aan om hier een proces van te maken. Het kan zijn dat je met meerdere mensen aan je blog werkt. Niet iedereen heeft dan noodzakelijk de rechten om een bericht te publiceren. Dan is het logisch dat een bericht eerst een concept is. Als het bericht klaar is geeft de schrijver aan dat het bericht klaar is om gereviewed te worden. Pas als het bericht is goedgekeurd  wordt het door een gebruiker met genoeg rechten gepubliceerd. Zelfs als jij de enige bent die aan je blog werkt zou ik zo’n proces aan te houden. Op deze manier weet je precies hoe ‘af’ het bericht precies is.

Met zichtbaarheid geef je aan wie het bericht mag lezen, je hebt drie mogelijkheden:

 • Iedereen
 • Iedereen die een wachtwoord weet
 • Iedereen die ingelogd is in WordPress

En met de kalender geef je aan wanneer het bericht wordt gepubliceerd. Dit kan direct zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om al een aantal berichten te schrijven, en er elke week eentje te publiceren. Als je net een blog begint kun je er ook voor kiezen om een stuk of tien berichten te schrijven en ze in het verleden te publiceren. Dan is je blog nog niet zo leeg, en krijgen mensen toch een idee van hoe vaak jij berichten publiceert.

Dus nu weet je exact wat berichten zijn en wat je er allemaal mee kunt doen. Als jij iets hebt in WordPress waar je altijd moeite mee hebt en wat je graag in de WordPress handleiding wilt hebben, laat dan een reactie achter onder dit bericht.

2 reacties op “Berichten in WordPress (WP Handleiding)

  • Tim de Lang zegt:

   Hoi Magda,

   heb je toevallig een caching plugin zoals WP Super Cache of Total Cache op je website? Gebeurt er helemaal niets, of zie je de aanpassing niet op de website terug?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.