De blogfunctionaliteit uitschakelen in WordPress

De blogfunctionaliteit uitschakelen in WordPress

WordPress is oorspronkelijk gemaakt als blogsoftware. Maar tegenwoordig is het veel meer dan dat. Je kunt zonder problemen een “normale” website maken. Er zijn genoeg mensen de een website nodig hebben zonder blogfunctionaliteit. In dit artikel vertel ik hoe je de blogfunctionaliteit uitschakelt in WordPress zonder ook maar een regel code te hoeven schrijven.

Waarom blogfunctionaliteit uitschakelen

Veel grote merken gebruiken WordPress voor heel veel verschillende doeleinden. Sommigen gebruiken het als blog, maar veel ook niet.

Voor sommige websites is een blog niet nodig. Nu kun je in WordPress gewoon de blogfunctionaliteit niet gebruiken. Alleen dan zie je in je admin gedeelte nog wel alles wat met bloggen te maken heeft, zoals artikelen, categorieën, tags en reacties.

In het slechtste geval is dit verwarrend. Iemand die WordPress niet goed kent zal niet weten wat deze menu items in het admin gedeelte doen. In het beste geval staan er nog steeds menu items in het admin gedeelte die je nooit gebruikt.

Het goede nieuws is dat je blogfunctionaliteit in WordPress kunt uitschakelen, en dat zonder ook maar een regel code te schrijven!

Blogfunctionaliteit uitschakelen

We gaan een plugin gebruiken om de blogfunctionaliteit uit te schakelen. Als je een opfrisser wilt over het installeren van plugins, bekijk dan mijn hoofdstuk over plugins in de WordPress video handleiding.

De plugin die we gaan gebruiken heet Disable Blogging in WordPress.

Als je de plugin installeert en activeert ben je in principe al klaar. Standaard zet de plugin alle blogfunctionaliteit uit, maar je kunt zelf nog ontzettend veel instellen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Blogging.

Als je naar deze pagina gaat, zie je dat de menu items over bloggen zoals artikelen en reacties verdwijnen.

Je ziet op deze pagina dat de plugin standaard alle blogging functionaliteit heeft uitgeschakeld. De instellingen zijn verdeeld over vier tabbladen.

Bij ‘General’ kun je artikelen, reacties, auteurspagina’s en feeds etc. in- en uitschakelen.

Bij het ‘extra’ tabblad kun je dingen als schermopties en help tabbladen verbergen, maar ook de admin begroeting, emoji ondersteuning en admin footer.

Bij het ‘profile’ tabblad kun je de dingen die gebruikers in hun profiel kunnen instellen aan- of uitzetten. Dit gaat bijvoorbeeld om de WordPress editor (die je nu bij pagina’s ziet) of hun website.

Het laatste tabblad gaat over het WordPress admin menu (dus niet het menu op de voorkant van je website) Hier kun je instellen hoe het admin menu er uitziet.

Als je alles hebt ingesteld zoals jij dat wilt druk je op ‘Wijzigingen opslaan’. Vergeet niet om bij lezen instellingen de voorpagina op een statische pagina te zetten in plaats van je blog.

Belangrijk: dit verwijdert niets van je website. Als je al berichten had worden ze alleen verborgen. Als je de plugin weer deactiveert heb je al je oude content weer terug.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.