Een foutpagina (error 404) maken in WordPress

Een foutpagina (error 404) maken in WordPress

Wij werken hard om ervoor te zorgen dat er geen fouten op onze websites staan. Elke link moet naar zijn bedoelde pagina gaan. Maar er is altijd de kans dat een pagina niet (meer) bestaat. Dan krijgen je bezoekers de beroemde Error 404: pagina niet gevonden.

Je bezoekers zijn al niet blij als ze zo’n pagina krijgen, maar het is nog erger als je ze niet helpt. Met de melding dat de pagina die ik zoek niet gevonden kan worden schiet ik niets op.

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je ervoor zorgt dat je een eigen 404 pagina kunt maken.

Zorgen dat er geen fouten zijn

Het is natuurlijk beter als er geen fouten zijn op je website. We kunnen dit nooit helemaal voorkomen, maar we kunnen er wel op controleren. De meest correcte manier is om handmatig op alle links op jouw website te klikken. Als je honderden pagina’s hebt is dit al gauw niet meer te doen. Ook is de kans dat je een paar links vergeet dan vrij groot.

Je kunt ook een plugin installeren die je website controleert op dode links. Bijvoorbeeld Broken Link Checker. Zelfs met zo’n plugin zou ik je website ook nog handmatig controleren.

Redirects

Stel dat je de link naar een pagina wilt aanpassen. Als bezoekers dan naar de link gaan die ze kennen (omdat ze bijvoorbeeld jouw pagina als favoriet hebben opgeslagen) krijgen ze een 404. De best oplossing is om een 301 status code (permanent verplaatst) te gebruiken. Hiermee geef je twee dingen aan:

  1. De content die je zoekt stond hier, maar nu niet meer.
  2. De content staat nu op de volgende link

Je browser zal dan de gebruiker naar de nieuwe pagina sturen. Zo hebben ze niet eens in de gaten dat er wat veranderd is.

Je zet een 301 redirect in je .htaccess bestand, en dat ziet er zo uit:

301 redirect /oude_pagina /nieuwe_pagina

Als mensen dan naar www.online-wp-leren.nl/oude_pagina gaan, worden ze automatisch doorverwezen naar www.online-wp-leren.nl/nieuwe_pagina.

Wat gebeurt er als een pagina niet gevonden kan worden
Als een bezoeker een link volgt naar een pagina die niet bestaat, stuurt de webserver een 404 foutcode. Je browser laat dan een foutmelding zien:

Het kan zijn dat je host al een speciale 404 pagina heeft opgezet. Die zijn vaak wat beter opgemaakt dan de standaardpagina’s.

Een CMS zoals WordPress zal vaak die foutmeldingen afvangen. Dat houdt in dat WordPress de foutpagina maakt, en niet de server zelf. Daarom kunnen we deze foutpagina’s opmaken zoals we willen en kunnen we er tekst en functionaliteit opzetten.

Maar hoe toont WordPress dan een foutpagina als een pagina niet bestaat? WordPress heeft iets dat de template hierarchy heet. Dat ziet er zo uit.

Klik voor een grotere versie

Dit bepaalt welke pagina in het thema geladen wordt bij elk verzoek. Je ziet dat elke pagina die niet bestaat (404) direct naar een pagina 404.php wordt gestuurd. Dit regelt WordPress, dus zolang het bestand 404.php in (de root van) je thema bestaat hoef je niets te doen.

Een error 404 pagina bewerken

Als jouw thema al het 404.php bestand heeft kun je deze aanpassen. Het is natuurlijk het beste om dit via een child theme te doen.

Je kunt dit bestand bewerken, bijvoorbeeld door een custom melding te geven. Hier zijn 34 hele goede 404 pagina’s ter inspiratie voor jouw 404 pagina.

Een error 404 pagina maken

Maar wat als je thema geen 404.php bevat? Dat is geen probleem. Je kunt gewoon een child theme maken. Dan maak je een kopie van index.php uit je thema in je child theme. Deze hernoem je naar 404.php.

Dan moet je de huidige content verwijderen. Verwijder alle delen uit dit bestand die over posts of comments gaan.

Dan kun je de 404 foutmelding aanpassen.

Hetzelfde doen voor andere fouten

Er zijn natuurlijk heel veel andere fouten. Bijvoorbeeld 403: verboden wanneer je geen rechten hebt om een pagina te lezen of error 500: interne server fout. Er zijn nog veel meer foutmeldingen maar ze komen niet allemaal even vaak voor. 404 en 500 zullen de belangrijkste zijn. Dit zijn de vijf meest voorkomende foutmeldingen volgens Google.

Wat je hier doet is een pagina maken in WordPress die je bijvoorbeeld 403 noemt. Hier zet je de melding die jij wilt hebben. Dan pas je wederom je .htaccess aan met de volgende regel:

ErrorDocument 403    /403

ErrorDocument 403 geeft aan wanneer de pagina moet verschijnen (i.e. bij een 403 error). /403 geeft aan welke pagina geladen moet worden. In dit geval zal op mijn site dus de pagina https://www.online-wp-leren.nl/403 worden geladen.

En tussendoor, de gaafste foutmelding is 418: I’m a teapot. Dit is een fout die als 1 aprilgrap is gemaakt als onderdeel van het Hyper Tekst Coffee Pot Control Protocol. Het is de bedoeling dat een theepot deze fout teruggeeft als hij het verzoek krijgt om koffie te maken. Een voorbeeld van deze foutmelding is https://www.google.com/teapot.

Goede 404 foutpagina’s maken

Nu weet je hoe je een 404 foutpagina maakt, maar hoe zorg je ervoor dat deze pagina ook nuttig is? Er zijn een aantal elementen die je op deze pagina terug wilt laten komen.

Hou het vriendelijk

Als je bezoekers op een foutpagina komen zijn ze al in een slechte bui, het laatste wat je dan wilt doen is hen ook nog eens de schuld geven van de fout. Vergelijk de volgende twee foutmeldingen maar eens:

Jij hebt onze site kapot gemaakt! Jij kunt absoluut niet met het internet overweg.

Of

Je hebt een kleine fout ontdekt! Dank je wel, wij zijn al hard bezig om het op te lossen.

Misschien staat op de volgende drie pagina’s wat je zoekt. Je kunt ook altijd teruggaan naar de homepage of je kunt zoeken met de onderstaande zoekbalk.

De eerste variant is wat overdreven, maar wees ervan bewust dat je toon absoluut niet beschuldigend moet zijn, de gebruiker kan er niets aan doen dat het niet werkt.

Behulpzame links

Zet een aantal links naar je meest recente artikelen. Ook kun je proberen om uit de url nuttige informatie te krijgen, en links naar vergelijkbare pagina’s te sturen.

Stel dat een gebruiker op www.online-wp-leren.nl/themas komt. Die bestaat niet, maar er is wel een link https://www.online-wp-leren.nl/themas-in-wordpress/. Dan zou je een link naar die pagina kunnen geven

Een zoekbalk

Geef je bezoeker de mogelijkheid om te zoeken op een 404 pagina. Dat is waarschijnlijk de snelste manier voor de bezoeker om de juiste pagina te vinden.

Een link naar de homepage

Als er helemaal niets is wat de gebruiker wil zien kun je hem het beste een link geven naar je homepage. Op die manier kan hij in ieder geval gewoon weer opnieuw beginnen om jouw site.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.