Gebruikers in WordPress (WP Handleiding)

Gebruikers in WordPress (WP Handleiding)

Zodra jij niet meer de enige bent die je WordPress site onderhoudt is het belangrijk dat je weet hoe gebruikers en gebruikersrollen werken. Oorspronkelijk waren gebruikersrollen niet zo goed uitgedacht in WordPress. Er was meestal maar een gebruiker – een administrator. Deze administrator of beheerder was ook gelijk de eigenaar van de website. Toen WordPress steeds populairder werd kwam de vraag naar meerdere gebruikerstypes zodat een gebruiker wel een bericht kon schrijven, maar deze niet zelf kon publiceren. Het bericht moest dan goedgekeurd en gepubliceerd worden door een gebruiker met meer rechten.

In dit bericht vertel ik je alles over gebruikers in WordPress. Ik begin met het verschil tussen de verschillende gebruikerstypes en later vertel ik over hoe je gebruikers maakt, beheert en verwijdert.

Het verschil tussen gebruikers in WordPress

In een standaard WordPress installatie zijn er zes verschillende gebruikerstypes. Het is mogelijk dat je thema of een plugin andere types toevoegt. Deze types zal ik niet bespreken.Ik bespreek de gebruikerstypes in volgorde van het minste rechten naar het type met de meeste rechten. Elk type kan namelijk alles wat de types die lager staan ook kunnen, ook heeft dat type nog een aantal extra rechten.

Abonnee (subscriber)

Een abonnees kan alleen maar dingen op de site lezen. Dit is niet hetzelfde als een gewone bezoeker. Een abonnee kan namelijk inloggen in WordPress en zijn profiel aanpassen.

Schrijver (contributor)

Een schrijver (of contributor) kan zijn eigen artikelen schrijven en bewerken, en deze indienen voor een review. Hij kan een bericht niet daadwerkelijk publiceren. Ook kan hij andere artikelen zien, maar geen artikelen bewerken van andere mensen. Ook kan hij reacties inzien, zelfs als die reacties nog niet goedgekeurd zijn. Hij kan deze reacties niet goed- of afkeuren.

Auteur (author)

Een auteur kan zijn eigen artikelen schrijven, bewerken en publiceren. hij kan de artikelen van andere mensen echter niet veranderen. Ook heeft een auteur toegang tot de mediabibliotheek. Hij kunnen zijn eigen media toevoegen en veranderen, maar hij kan niets met de media van andere mensen.

Redacteur (editor)

Een redacteur kan ook artikelen van anderen bewerken en aanpassen. Ook kunnen ze media van andere gebruikers beheren en nieuwe pagina’s maken. Daarnaast kunnen ze reacties goed- of afkeuren.

Beheerder (admin)

Een beheerder kan alles wat alle andere gebruikers ook kunnen, maar hij kan ook thema’s, plugins en instellingen veranderen. Een beheerder kan alles op een WordPress site.

Super beheerder (super admin)

Een super admin is een bijzonder geval die niet in elke WordPress installatie bestaat. Als je meerdere website draait onder een WordPress installatie krijg je een super admin. Deze gebruiker kan alles op alle websites. Een gewone admin verliest in een multisite installatie het vermogen om nieuwe plugins/thema’s te installeren.

Gebruikers in WordPress beheren

In de bovenstaande video leer ik je precies hoe je gebruikers beheert in WordPress. Er zijn wel nog een paar punten die ik speciaal wil behandelen

Wanneer je nieuwe gebruikers gaat toevoegen aan WordPress is het belangrijk dat je denkt aan de beveiliging van je website. Geef elke gebruiker het minst aantal rechten die hij nodig heeft om zijn dagelijkse taken uit te voeren. Als een gebruiker normaal gesproken alleen maar berichten schrijft hoeft hij geen administrator te zijn. Sterker nog: hij zou geen administrator moeten zijn. Als hij een enkele keer een aanpassing aan instellingen moet maken kan hij dit vragen aan een administrator. Deze heeft namelijk veel meer inzicht in of de aanpassing er ook daadwerkelijk moet komen en of de aanpassing andere delen van de site negatief beinvloedt.

Een administrator is de enige rol in een standaard WordPress installatie die gebruikers kan aanmaken of de rol van een gebruiker kan aanpassen. Ook kan een administrator gebruikers verwijderen. Als je een gebruiker verwijdert moet er wel iets gebeuren met de artikelen die die gebruiker heeft geschreven. Je kunt ze toewijzen aan een andere gebruiker of ze compleet verwijderen – bijvoorbeeld in het geval van fraude.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.