Je gebruikersnaam veranderen in WordPress

Je gebruikersnaam veranderen in WordPress

Als je WordPress installeert moet je een gebruikersnaam kiezen. Maar als je later besluit dat je liever een andere gebruikersnaam hebt ga je naar je profiel en dan kom je erachter dat je geen mogelijkheid hebt om je gebruikersnaam te wijzigen. In deze mail laat ik je zien hoe je jouw gebruikersnaam aanpast.

Waarom zou je jouw gebruikersnaam uberhaupt willen aanpassen? Misschien heb je nog de standaard gebruikersnaam ‘admin’ en heb je in een eerdere e-mail geleerd dat hackers altijd eerst die gebruikersnaam proberen om in te loggen. Of misschien heb je de tone of voice in jouw website verandert en past je huidige gebruikersnaam niet meer bij je nieuwe website. Of je wilt gewoon een andere gebruikersnaam.
Ik heb een video gemaakt waarin ik precies laat zien hoe je – op meerdere manieren – je gebruikersnaam kunt wijzigen in WordPress. Bekijk de video hier onder:

https://www.youtube.com/watch?v=ZoxzdU5F2hQ

Vroeger was het nog best lastig om je gebruikersnaam te veranderen. Je moest naar de database gaan, precies weten wat je moest aanpassen en heel voorzichtig zijn om niets kapot te maken. Tegenwoordig kan dat veel gemakkelijker, maar aan het eind van deze mail laat ik je toch zien hoe dit werkt omdat dit – voor mensen zoals ik – sneller en makkelijker is.

Nu, voordat je zulke grote wijzigingen gaat doen moet je een backup maken van WordPress. Het zou zonde zijn als je een fout maakt en daardoor maanden aan content kwijt bent.

Hier zijn drie manieren om je gebruikersnaam te wijzigen in WordPress:

Via een nieuwe gebruiker

Dit is de nieuwe manier in WordPress om je gebruikersnaam te wijzigen. Eerst maak je een nieuwe gebruiker aan, en deze vul je precies zo in als je wilt. De nieuwe gebruiker heeft dezelfde rol als de oude gebruiker (tenzij je dit gelijk wilt aanpassen). Omdat je met gebruikers werkt moet je dit doen met een administrator account.
Nu kun je de gebruiker waarmee je op dat moment bent ingelogd niet verwijderen. Daarom moet je meer een ander administrator account of (mits dit een administrator account is) met je nieuwe account inloggen.

Dan ga je naar gebruikers en druk je op verwijderen. Nu moet je opletten, anders verwijder je alle content die geschreven is door die gebruiker ook. Je geeft aan dat je alle content wilt toewijzen aan de nieuwe gebruiker, en dan pas kun je de oude gebruiker verwijderen.
In de video bovenaan dit bericht laat ik je precies zien hoe deze methode werkt.

Via PHPMyAdmin

De oude manier – en de manier die sneller is als je een beetje handig bent met databases is om de gebruikersnaam direct via de database te wijzigen.

Hiervoor log je in op PHPMyAdmin en ga je naar je wp_users tabel. Hier zoek je de gebruiker op die je wilt aanpassen. Je zult drie dingen moeten aanpassen:

  • user_login (je inlognaam waarmee je inlogt in WordPress
  • user_nicename (de naam die in je links staat, bijvoorbeeld het overzicht van al je geschreven berichten op de website)
  • display_name (de naam die onder berichten staat, meestal is dit je voor- en achternaam)

En dat is alles, je kunt nu inloggen met je nieuwe gebruikersnaam en alle oude content is geupdatet.

Via een plugin

Als je bovenstaande manier te lastig vindt kun je er ook voor kiezen om een plugin te gebruiken om je gebruikersnaam te veranderen. De plugin zal onder water dezelfde methode gebruiken als via PHPMyAdmin.

Je kunt hiervoor de plugin Username changer https://wordpress.org/plugins/username-changer/ gebruiken. Je installeert en activeert deze plugin gewoon normaal. Daarna staat er onder het menu item een nieuw kopje: Username changer. Hier geef je aan van welke gebruiker je de gebruikersnaam wilt aanpassen en typt de nieuwe gebruikersnaam in. Dan druk je op Save changes. Als je bent ingelogd met de gebruiker waarvan je de gebruikersnaam hebt aangepast zul je opnieuw moeten inloggen.

Dat zijn de drie manieren om je WordPress gebruikersnaam aan te passen. Zeker als je nog steeds inlogt met ‘admin’ raad ik je aan om je gebruikersnaam aan te passen.

Reageer en laat me weten welke methode jij het fijnste vind of vertel jouw andere methode.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.