Hoe je de categorie in de link van je WordPress artikelen zet

Hoe je de categorie in de link van je WordPress artikelen zet

De categorie in url zetten in WordPress

WordPress heeft standaard twee typen taxonomieën. (Dat is een lang woord voor ‘hoe we informatie organiseren’): categorieën en tags. Tags zijn redelijk specifiek, en een artikel kan typisch veel verschillende tags hebben die losjes met het onderwerp verbonden zijn. Daarom is het geen goed idee om die in de url te zetten.

Categorieën daarentegen zijn kort, redelijk algemeen, beschrijvend en artikelen hebben meestal maar één categorie. Ook heb je meestal een stuk minder categorieën dan tags. Dit maakt categorieën een ideale kandidaat om in de url te zetten.

Je vraagt je misschien af of dit wel goed is voor SEO etc. Het korte antwoord is ja, dit is prima voor SEO. Het lange antwoord is ietsje langer:

Als je domeinnaam niet heel lang is, en je gebruikt korte, beschijvende categorieën kun je zeker de categorie in de URL zetten. Omdat pagina’s niet aan categorieën en tags doen, zullen de links van je pagina’s geen categorie laten zien. www.jouwwebsite.nl/over blijft dus gewoon www.jouwwebsite.nl/over.

Goed voorbeeld:

www.jouwwebsite.nl/nieuws/wordpress-org-redesign

Deze url is kort, en de categorie laat je gebruiker gelijk weten dat hij op de nieuws sectie van je website is. Dit werkt zeker heel goed als deze structuur ook in je menu terug te vinden is. Dus als je een menu-item ‘nieuws’ in je menu hebt staan.

Slecht voorbeeld:

www.jouwwebsite.nl/grappigedingendieikgevondenheb/kattenplaatjes

Het gave is dat het nu heel makkelijk is voor de gebruiker om naar www.jouwwebsite.nl/nieuws te gaan om een overzicht van alle berichten in de categorie nieuws te zien!

Nu we dat allemaal weten, laten we de categorie in de urls van onze berichten zetten.

De categorie in de url van een WordPress bericht zetten

Hoe je SEO-vriendelijke urls (dus www.jouwwebsite.nl/over in plaats van www.jouwwebsite.nl/?p=123) eruit zien regelt WordPress met zogenaamde permalinks. Ik ga hier niet dieper over in, maar ik heb wel een hele video gewijdt aan permalinks. Als je hier meer over wilt weten bekijk dan de video in het hoofdstuk over de WordPress instellingen.

Hopelijk weet je al dat de standaard permalink structuur van WordPress niet goed is. Je krijgt zonder iets aan te passen namelijk een url als www.jouwwebsite.nl/?p=123. Dit zegt helemaal niets. Het is niet duidelijk voor de gebruiker. En vanuit een SEO perspectief is het helemaal waardeloos. De meeste mensen kiezen voor een linkstructuur als www.jouwwebsite.nl/naam-van-artikel. Dit is veel duidelijker, en het is een van de standaard opties die WordPress biedt. Maar dit kan nog beter. Ik ga je laten zien hoe je zo’n soort structuur krijgt:

www.jouwwebsite.nl/categorie/naam-van-artikel

Dat ziet er in het wild bijvoorbeeld zo uit: www.jouwwebsite.nl/nieuws/wordpress-org-redesign. En dat is een stuk helderder dan die rare ?p=123.

Om dit aan te passen gaan we naar de achterkant van WordPress, dan naar Instellingen en vervolgens Permalinks.

Permalinks in het menu

Op deze pagina geeft WordPress je een aantal standaard mogelijkheden. In het volgende voorbeeld heb ik ervoor gekozen om de berichtnaam in de URL te zetten.

Permalinks instellingen pagina

In het grote gearceerde gebied zie je dat ik berichtnaam heb gekozen. Helaas is ‘categorie en berichtnaam’ geen optie die WordPress standaard aanbiedt. Die zullen we dus zelf moeten maken.

In het kleine gearceerde gebied zie je /%postname%/ staan. Dit vult WordPress automatisch voor je in als je de optie berichtnaam kiest. En dit kunnen we aanpassen om de categorie in de url te zetten.

We gaan /%postname%/ veranderen in /%category%/%postname%/.

Als we nu naar een artikel gaan, zien we de volgende permalink:

Voorbeeld nieuwe permalink

Succes! Je hebt nu veel betere url dan je had, gefeliciteerd!

Een probleem met oude links

Er is wel één probleem met onze aanpak. En als je de titel van deze paragraaf gelezen hebt weet je al wat het is. Je oude url was www.jouwwebsite.nl/wordpress-org-redesign, nu is dat www.jouwwebsite.nl/nieuws/wordpress-org-redesign. Wat gebeurt er als iemand naar de oude pagina gaat? Misschien hebben ze hem als favoriet opgeslagen, of volgen ze een link op een andere pagina.

Het antwoord is: ze krijgen een 404: not found error. Dus al je oude links doen het niet meer. Nouja, alleen de links van je berichten dan, dat is al minder erg, toch? Okay, misschien is dat net zo erg, dit moeten we oplossen.

De simpelste oplossing is om een plugin te gebruiken. Als je je avontuurlijk voelt kun je ook handmatig het .htaccess bestand aanpassen. De plugin die wij gaan gebruiken heet Simple 301 redirects. Het enige wat je hoeft te doen is de oude structuur (/%postname%/ in te vullen bij request, en de nieuwe structuur (/%category%/%postname%/) bij destination.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.