Is WordPress voor jou?

Is WordPress voor jou?

Waarschijnlijk wel

Wil jij je eigen website? Je hebt al veel tijd gestoken in het onderzoeken hoe je dit moet aanpakken en de mogelijkheden lijken eindeloos: van WordPress tot Joomla, van zelf wat knutselen tot een ‘custom solution’ van dat internet bureau die je tienduizenden euro’s gaat kosten.

Je weet onderhand wat er allemaal mogelijk is. Maar wat is nu de beste oplossing voor jou? Is WordPress voor jou?

Terwijl je elk woord van dit artikel leest krijg je in de gaten of WordPress voor jou is, of dat je beter een andere weg kunt kiezen.

Waarom WordPress

De ondertitel van dit artikel zegt: “waarschijnlijk wel.” Hoe kan ik dat zeggen zonder dat ik iets van jou afweet? Simpelweg omdat WordPress erg flexibel is. Voor de meeste gevallen zal het werken. Maar er zijn ook gevallen waarvoor WordPress niet de beste keuze is.

Laten we beginnen met een aantal voordelen van WordPress:

Nu moet ik eerst een veelvoorkomende fout rechtzetten: WordPress is niet slechts blogsoftware. Het is misschien wel begonnen om alleen maar blogs te maken, maar WordPress is opgegroeid. Nu kun je professionele sites maken die compleet op WordPress draaien. Ook als een webshop of een forum wilt.

WordPress is het meest gebruikte CMS. Toen ik dit artikel schreef (mei 2015) werd WordPress gebruikt op 23.9% van alle websites. Dat is een marktaandeel van 60.4%.

Maar dat zegt niet alles. Dat kunnen allemaal kleine en onprofessionele sites zijn. Dus wat zijn dan een aantal van die websites? Er zijn ook grote namen die WordPress gebruiken zoals: TechCrunch, The New Yorker en Beyonce.

Wil je er nog meer weten? Wat dacht je van:

Het zijn dus niet alleen de kleine mensen die een WordPress site hebben.

Maar wat zijn de voordelen in het dagelijks gebruik van WordPress?

Een groot voordeel is dat WordPress een gigantische community heeft. Deze community maakt plugins en thema’s, en beantwoordt alle vragen die je over WordPress kunt hebben.

Voor vrijwel alles wat je WordPress wilt laten doen bestaat al een plugin. Er zijn simpele plugins die Social Sharing Buttons bij je artikelen zet en complexe plugins waarmee je een complete webshop kunt maken. Het enige wat jij hoeft te doen is de juiste plugin kiezen en je kunt verder. Als de plugin die jij zoekt niet bij de tienduizenden gratis plugins en de talloze betaalde plugins zit, kun je het altijd laten maken. Het voordeel is dus dat WordPress ongelooflijk flexibel is.

Verder kun je met WordPress jouw site er precies zo uit laten zien zoals jij wilt. Je kunt kiezen uit de duizenden gratis thema’s die je gewoon via je WordPress dashboard kunt installeren. Verder zijn er nog talloze premium thema’s. Het aantal beschikbare thema’s is niet het probleem; wel dat je dagen kunt besteden met nieuwe thema’s uitproberen voor je het juiste thema vindt en installeert.

Het is een uitdaging om WordPress te leren als je er nog nooit mee hebt gewerkt. In het begin kan het allemaal erg overweldigend zijn. Het kost gelukkig niet veel tijd om WordPress te leren, en dan kun je alles met je site doen dankzij de flexibiliteit. Je kunt beginnen met WordPress leren met mijn gratis WordPress Handleiding met Video’s.

Waarom zou je NIET voor WordPress kiezen?

WordPress wordt vaak aangevallen

Dit is niet heel gek als je bedenkt hoeveel sites op WordPress draaien. Als een hacker WordPress kan kraken heeft hij gelijk miljoenen sites gehackt. Hierom wordt WordPress zo vaak geüpdatet. Nu weet je ook gelijk waarom je WordPress, plugins en thema’s altijd moet updaten.

Je kunt WordPress niet eens draaien

WordPress heeft niet zoveel eisen, maar het heeft er wel een paar. Het komt er op neer dat je minimaal PHP 5.2.4 en MySQL 5.0 moet hebben. Als je zeker wilt weten of je WordPress kunt draaien kun je het beste gewoon aan je hoster vragen of je WordPress kunt installeren.

Het kan erg technisch worden

Ja, ja, ik weet dat ik net zei dat je geen technische kennis nodig had om WordPress te draaien. Dat is waar. Je kunt alles doen zonder dat je ooit een regel code ziet. Maar als je alles in de hand wilt hebben moet je soms wat dieper gaan dan wat je in het CMS kunt doen. Dit kan zover gaan dat je zelf de code van je thema moet aanpassen.

Het is overkill

Als jij slecht een paar pagina’s wilt hebben en je site niet hoeft bij te werken met wekelijkse artikelen is WordPress overkill. Dan is het zelfs een zeer slecht idee om WordPress te draaien. WordPress kan (en doet op de achtergrond) veel meer dan een paar statische pagina’s tonen. Al dit werk zorgt ervoor dat je site dan een stuk langzamer is dan wanneer je gewoon wat statische HTML pagina’s op je site hebt staat.

Je moet leren omgaan met WordPress

Het voordeel aan WordPress is dat je er veel mee kunt doen. Het nadeel is dat je dat ook allemaal moet leren. Er zijn veel simpelere CMS’en (die ook minder kunnen). Deze hebben een kleinere leercurve dan WordPress. Er zijn wel heel veel (gratis) resources om te leren omgaan met WordPress, zoals mijn WordPress handleiding met video’s.

Andere systemen (en wanneer ze beter zijn)

Nu weet je wanneer WordPress voor jou is. Misschien ben je zelfs tot de conclusie gekomen dat WordPress niet voor jou is. Welke oplossing moet je dan kiezen?

Als je slechts een paar pagina’s wilt

Als je geen behoefte hebt aan een blog of een website die je regelmatig updatet is het beter om gewoon een paar statische pagina’s op je site te zetten – totdat dat je zover bent om je site te gaan gebruiken als online marketing tool.

Als je puur een webshop wilt

WordPress kan ook een webshop zijn, maar het doet nog veel meer dan dat. Je hebt veel functionaliteit van WordPress niet nodig als je alleen een webshop wilt. En de dingen die je niet nodig hebt zullen je site vertragen. Een pure webshop wordt ook gebruikt door mensen zoals jij. Zij hebben dezelfde wensen als jij en lopen tegen de dingen aan waar jij ook tegenaan zult lopen.Deze kinderziektes zijn over de jaren al opgelost. Een pure webshop is gemaakt om dingen te verkopen via het internet. Je kunt in dit geval beter kijken naar software zoals Magento, SEOshop of OSCommerce.

Als je een sociaal netwerk site wilt

Als je een wat geavanceerdere gebruiker bent en een sociaal netwerk site wilt kun je kiezen voor Joomla. Joomla heeft geavanceerdere functies dan WordPress. Maar dit maakt het minder geschikt voor een beginnende gebruiker.

Als je een enterprise level site wilt

Hier moet je technisch goed onderlegd zijn. Als je een complexe site wilt hebben met veel verschillende gebruikersrechten en geavanceerde controle over je content. Voor een grote enterprise level site kun je het beste kiezen voor Drupal.

Als niets past

Dus je hebt nu een goed idee wanneer je welk CMS kiest. Als dit allemaal niet past bij wat jij wilt kun je het beste een custom website laten maken. Dit gaat je al gauw tienduizenden euro’s kosten.

Samenvatting

WordPress is dus voor jou als:

  • Je vaak nieuwe content aan je site wilt toevoegen.
  • Je geen zin hebt om steeds code te schrijven
  • Je snapt dat je tijd in je site zult steken
  • Je geen enterprise level site nodig hebt

Heb je nog vragen over WordPress? Stel ze dan via Twitter.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.