Op de juiste manier een backup maken van WordPress

Op de juiste manier een backup maken van WordPress

Waarom zijn backups van WordPress belangrijk

Je WordPress database bevat al je artikelen, alle pagina’s en alles wat je hebt ingesteld of geschreven. Je server bevat WordPress zelf, je thema’s, plugins en al je media (afbeeldingen, pdf’s etc.)

Stel je voor dat je database corrupt raakt, of dat je database per ongeluk leeggegooid wordt. Wat gebeurd er als al je afbeeldingen verwijderd worden? Als je een backup van je website hebt maakt het helemaal niets uit. Je kunt dan gewoon je backup terugzetten en doorgaan alsof er niets gebeurd is.

Hoe maak je een backup

Handmatige backups maken

Als er iets mis gaat met WordPress moet je eerst een backup maken. Dit is voor het geval je site nog meer kapot gaat bij het herstellen. Het nadeel van een backup plugin is dat je hem vaak niet kunt gebruiken als je geen toegang meer hebt tot het WordPress admin gedeelte. Daarom is het goed om te leren hoe je handmatig een backup maakt.

Een handmatige backup maken bestaat uit twee delen:

  1. De database back-uppen
  2. De bestanden back-uppen

Database

Om de database te back-uppen gebruiken we een tool die phpMyAdmin heet.

phpMyAdmin is een opensource applicatie die je via een web interface toegang geeft tot je MySQL database. Het enige wat je hoeft te snappen is dat daar je data staat. De meeste hosters hebben phpMyAdmin al geïnstalleerd.

In phpMyAdmin ga je naar je database, en druk je op export.

Je hoeft niets te veranderen aan je instellingen. Druk op de grote knop met ‘Go’ om een backup van je database te downloaden. Dit is een .sql bestand.

Bestanden

Om je bestanden te downloaden heb je een ftp-programma nodig. Ftp staat voor File Transfer Protocol. Dat is gewoon een manier om bestanden van een naar een server te krijgen. Ik gebruik FileZilla, een gratis ftp-programma. Je logt in op je server met de gegevens die je van je hoster hebt gekregen (dit verschilt voor iedereen, als je het niet weet kun je het beste je hoster om die gegevens vragen)

Als je in de WordPress map bent (deze heet vaak www of public_html) select je alles en sleep je het naar links naar jouw computer. Dit duurt even, zeker als je heel veel afbeeldingen en andere grote bestanden hebt.

Je kunt ook een schone installatie van WordPress pakken. Dan download je WordPress van www.wordpress.org en installeer je al je plugins en je thema opnieuw. Het enige wat jij zelf dan hoeft te herstellen zijn jouw bestanden zoals plaatjes. Het voordeel hiervan is dat je dan zeker weet dat er geen malware in jouw site is achtergebleven.

Als dat klaar is heb je handmatig een complete backup van WordPress gemaakt. Voel je je al niet veel veiliger?

Plugins

Je maakt meestal een handmatige backup als er iets bijzonders aan de hand is. Omdat je een potentieel gevaarlijke actie gaat doen, of als er echt iets kapot is. Maar je wilt ook regelmatig backups maken. Als je laatste backup van zes maanden geleden is heb je er niet zoveel aan. De beste manier om regelmatig backups te maken is via een plugin die automatisch backups maakt. Als je heel veel post wil je misschien wel dagelijks een backup maken; Maar misschien is wekelijks wel genoeg.

De plugin die ik gebruik.

Ik gebruik de plugin updraft plus. Dit is een zeer goede plugin. Ik heb zelf een stuk code geschreven die regelmatig backups maakt met deze plugin, maar je kunt het ook de plugin zelf laten doen. Ga naar Instellingen > UpdraftPlus-backups > instellingen en geef aan wanneer je wilt dat er automatisch backups worden gemaakt.

Andere backup plugins

BackUpWordPress

BackUpWordPress is een simpele backup plugin die goed werk in shared hosting omgevingen. Je kunt meerdere schema’s gebruiken en de backup bestanden naar jezelf laten mailen.

Met deze plugin kun je een schema opzetten (bijvoorbeeld je bestanden en database wekelijks back-uppen). Dit kun je vinden bij Extra > Backups > + add schedule.

Ook kun je ervoor kiezen om je backup automatisch naar verschillende cloud services zoals Dropbox te sturen.

BackWPup

BackWPup is een hele goede gratis backup plugin die ik jaren heb gebruikt. De reden dat ik gewisseld ben is dat ik een plugin wilde hebben waarvoor ik zelf code kon schrijven zodat ik alles zelf kan regelen, niet omdat ik ontevreden ben over de plugin.

Je kunt meerdere taken maken met BackWPup, bijvoorbeeld om wekelijks of dagelijks een backup te maken van je bestanden en je database. Ook deze plugin biedt de mogelijk om de backups te versturen naar cloud services zoals Dropbox.

Een backup herstellen

Je hoopt natuurlijk dat je nooit een backup hoeft te herstellen, maar uiteindelijk zal er iets misgaan op je site waardoor het wel moet. De meest voor de hand liggende reden dat je jouw site moet herstellen is dat hij het niet meer doet, maar er zijn ook andere redenen, bijvoorbeeld als je iets hebt gewijzigd wat helemaal niet goed werkt.

Dit zijn een aantal manier om een backup te herstellen.

Handmatig herstellen

Als er iets mis gegaan is en je kunt geen backup maken met een plugin zul je alles handmatig moeten doen. Daarom is het goed om te weten hoe je handmatig een backup herstelt. Net als bij het maken van de backup zijn er twee fases in het handmatig herstellen van een backup.

De database

Bij het herstellen van de database heb je twee opties:

1.   Een nieuwe database maken;

2.   De oude database leegmaken.

Je kunt namelijk niet de database herstellen over een gevulde database. Je voegt dan bijvoorbeeld je artikelen nog een keer toe, in plaats van dat je ze overschrijft.

Ik maak meestal de database leeg om hem dan te overschrijven met de werkende backup. Ik raad je aan om eerst nog een backup te maken van de database voor je hem leeggooit. Je kunt de database leeggooien door alle tabellen te verwijderen, of de hele database weg te gooien (droppen) en opnieuw aan te maken.

Daarna kunnen we de werkende backup herstellen. Klik op de lege database en ga naar import. Hier kun je jouw database backup kiezen bij ‘Bestand kiezen’. Als je klaar bent druk je op ‘Go’. Dit duurt even, maar meer stappen zijn er niet nodig.

De bestanden

Het terugzetten van een backup van de bestanden gaat ook via een ftp-programma zoals FileZilla. Ga weer naar de map waar WordPress staat. Ook bij bestanden maak ik eerst een backup voordat ik een herstel doe. Als er wat misgaat heb je in ieder geval de laatste versie nog (ook al is die misschien kapot).

Dan gooi je al je bestanden weg, en upload je de backup. Waar we bij het back-uppen de bestanden van de server naar je computer sleepte, doen we het nu precies andersom. De bestanden gaan van je computer naar de server. Dit duurt ook vrij lang.

Nu heb je jouw site herstelt. Het is wel goed om alle pagina’s even langs te lopen om te testen dat je backup het ook echt odoet.

Met een plugin

Het verschilt per plugin hoe je precies een backup herstelt. BackUpWordPress geeft je bijvoorbeeld een zip waarin al je bestanden en je database staan. Deze backup zul je handmatig moeten herstellen.

Andere backup plugins hebben een restore optie, maar het verschilt per plugin hoe deze functie precies werkt. Het beste is om te googlen naar

[jouw plugin naam] restore backup

Nu heb je de basis van hoe je een backup maakt van je website en hoe je die backup weer herstelt wanneer er iets misgaat. Zet nu een backupsysteem op zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over hoe het verder moet als je website crasht. Als er echt iets fout gaat kun je altijd een expert inhuren om je site te herstellen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.