Pagina’s in WordPress (WP Handleiding)

Pagina’s in WordPress (WP Handleiding)

WordPress is al lang niet alleen meer blog software. Tegenwoordig is het een compleet CMS. Het is dan ook geen probleem voor WordPress om pagina’s te maken. Misschien vraag je jezelf af wat nu precies het verschil is tussen pagina’s en berichten. Dit heb ik uitgelegd in mijn vorige blogpost over artikelen.

In dit artikel vertel ik alles over pagina’s in WordPress. Ik begin met uitleggen hoe je een simpele pagina maakt. Vervolgens ga ik in op pagina hierarchie. Anders dan bij berichten hebben pagina’s geen categorieen of tags. Als je dan toch verschillende pagina’s aan elkaar wilt linken kun je pagina hierarchie gebruiken. Dit is ook een manier om een hele grote pagina op te delen in meerdere kleine pagina’s.

Met pagina sjablonen (of templates) kun je het uiterlijk van een pagina compleet veranderen. Naast alleen uiterlijk kan een sjabloon ook de functionaliteit van een pagina compleet aanpassen – een pagina toont dan bijvoorbeeld niet eens meer de tekst. Je ziet in de derde video waarom dit handig kan zijn.

Pagina’s in WordPress maken

Een simpele pagina maken is niet heel anders dan een bericht maken. Dit heb ik in het bericht over artikelen al besproken. Anders dan bij berichten wil je meestal niet dat bezoekers een reactie kunnen achterhalen.

Pagina hierarchie

Met pagina hierarchie kun je een pagina als een kind onder een andere (ouder) pagina zetten. Je kunt ook weer een kindpagina onder een andere kindpagina zetten. In theorie kun je heel lang doorgaan met kinderen onder kinderen zetten, maar dit is snel erg moeilijk voor mensen. Over het algemeen wil je slechts twee niveaus hebben, maar heel soms kun je ook een derde niveau nodig hebben. Dit zou ik maar heel zelden doen omdat

Sjablonen (templates)

Met pagina sjablonen kun je het uiterlijk van een pagina met een druk op de knop compleet veranderen. Hoeveel sjablonen je hebt ligt aan je thema. Gratis thema’s hebben vaak maar een of twee sjablonen. Premium thema’s hebben vaak veel meer sjablonen zodat je bijvoorbeeld landing pages en dergelijke kunt maken. Naast het uiterlijk van een pagina kun je met een sjabloon de functionaliteit van een pagina compleet aanpassen. Een pagina hoeft niet simpelweg de tekst weer te geven. Met een auteurssjabloon krijg je bijvoorbeeld een overzicht van alle mensen die meewerken aan jouw website. Je kunt dan doorklikken naar de berichten die een auteur heeft geschreven.

En nu weet je precies hoe je een pagina maakt in WordPress. Als jij iets hebt in WordPress waar je graag een video handleiding voor wilt hebben, laat dan een reactie achter onder dit bericht.

 

3 reacties op “Pagina’s in WordPress (WP Handleiding)

  1. Thedo Fruithof zegt:

    Beste Tim,

    Heel handige en verhelderende video’s. Daarvoor dank.

    Hoe kun je een pagina als sjabloon gebruiken voor nieuwe pagina of is er een dupliceer-mogelijkheid?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.