Plugins in WordPress (WP Handleiding)

Plugins in WordPress (WP Handleiding)

Plugins in WordPress zijn de manier om nieuwe functionaliteit – zoals een contactformulier – aan je website toe te voegen. In het zesde hoofdstuk van de WordPress handleiding heb ik het over plugins in WordPress. Ik begin in de eerste video bij de basis: wat is een plugin in WordPress nou precies. In de tweede video leg ik uit hoe je een plugin het beste kunt zoeken, beoordelen en installeren via je dashboard en via een zip-bestandje van een premium vendor.

Wat is een plugin in WordPress

http://www.youtube.com/watch?v=k7NjYdIaZvw

WordPress maakt goed onderscheid tussen uiterlijk, functionaliteit en je content:

  • Uiterlijk wordt geregeld door thema’s;
  • Functionaliteit wordt geregeld door plugins;
  • Content wordt opgeslagen in je database en op je server.

Het voordeel aan dit onderscheid is dat je functionaliteit aan je website kunt toevoegen en weer verwijderen zonder dat je het uiterlijk of je artikelen kwijtraakt. In de bovenstaande video geef ik een basis uitleg over wat een plugin in WordPress nou precies is.

Als je WordPress net hebt geinstalleerd heb je twee plugins: Akismet en Hello Dolly. Akismet is een hele handige plugin die ervoor zorgt dat je geen spam in je reacties krijgt. Je hebt een API-sleutel van akismet.com nodig om de plugin te laten werken. Voor persoonlijke sites is dit gratis en voor commerciele zijn er betaalde varianten.

Hello Dolly is een plugin die eigenlijk alleen voor historische redenen bij WordPress zit. Meestal verwijder je deze plugin gelijk. Het is de eerste officiele plugin in WordPress die vooral bedoeld was om te laten zien hoe makkelijk het is om een plugin te maken en te installeren in WordPress.

Nu we het over de basis van een plugin hebben gehad, gaan we het hebben over hoe je een plugin uitkiest, beoordeelt en installeert.

Een plugin uitkiezen, beoordelen en installeren

http://www.youtube.com/watch?v=nOUV3CRiS60

Een plugin uitzoeken en installeren werkt vrijwel exact hetzelfde als een thema uitzoeken en installeren. Het grote verschil met thema’s is dat plugins allemaal hun eigen specifieke probleem oplossen. Bijvoorbeeld het probleem hoe je een contactformulier op je website krijgt. Thema’s lossen in principe allemaal hetzelfde probleem op: hoe je jouw site er anders laat uitzien.

Net als bij thema’s kun je zoeken op uitgelichte, populaire en aanbevolen plugins. Ook heb je jouw favoriete plugins. Als je een account op wordpress.org hebt en daar een plugin als favoriet markeert komt deze hier bij te staan. Als je een contactformulier zoekt kun je beter zoeken op ‘contact form’. Hier kun je meer informatie over de plugin vinden en de plugin installeren.

Het is geen goed idee om heel veel plugins te installeren. Ik zie vaak op websites dat mensen een plugin wilden hebben om een slider op hun site te krijgen. Ze proberen dan vier of vijf plugins tot ze uiteindelijk de plugin vinden die hen aanspreekt. Het probleem is dat ze de vier plugins die ze eerder hebben geprobeerd dan laten staan. Je zou zeggen dat dit niet uitmaakt, omdat deze plugins niets doen. Dit is niet waar. Ook al lijkt het dat een plugin niet doen kan hij toch op de achtergrond werken. Elke keer dat je een pagina laadt kunnen deze plugins op de achtergrond berekenen wat ze op de pagina moeten tonen (ook al is dit niets). Verwijder dus alle plugins die je niet gebruikt. Als vuistregel kun je aanhouden dat je maximaal tien tot vijftien plugins geinstalleerd hebt op je website.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.