Reactie spam tegengaan in WordPress

Reactie spam tegengaan in WordPress

Spam is de plaag van deze tijd. Als je er niets aan doet zit je blog binnen no time helemaal vol met links naar dubieuze sites met magische slangenolie die alle medische mankementen genezen. Er zijn superveel verschillende soorten spam omdat de spammers creatief moeten zijn om succesvol te blijven.

Waarom krijg ik spam

Je denkt misschien dat de spammers niets winnen als ze jouw site volgooien; Waarom doen ze dat dan? Voornamelijk om twee redenen:

  1. Ze willen jouw bezoekers naar hun site lokken, en
  2. Ze willen een hogere pagerank

Pagerank is wat Google gebruikt om te bepalen hoe relevant jouw website is (genoemd naar Larry Page, één van de oprichters van Google, niet een pagina). Het idee van de spammers is simpel: hoe meer minder aangeven dat mijn site relevant is (doordat ze ernaar linken), hoe hoger mijn pagerank. Dan kom je dus ook hoger in Google te staan. Dit gaat er natuurlijk van uit dat Google te dom is om dit in te gaten te hebben…

Er zijn verschillende manieren om je site vol met spam te gooien. De meest vervelende is als spammers jouw site hacken en dan de site zelf de spam laten maken. Ik heb sites gezien die vol stonden met code om spam te maken. Als je die site opruimt en je vergeet één van de plekken waar spam wordt aangemaakt, kun je zo weer opnieuw beginnen. Als je denkt dat je site is gehackt is het beter om een professional in te huren om het op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met mij.

De meest voorkomende vorm van spam is comment spam. Hier laten spammers een berichtje achter op jouw artikelen die vol staat met links naar hun sites. Gelukkig zijn er meerdere manieren om hier mee om te gaan:

Manieren om spam tegen te gaan

Een anti-spam plugin

Allereerst wil je altijd slechts 1 anti-spam plugin actief hebben. De meest bekende plugin is Akismet. Voor niet-commerciële sites is deze plugin gratis. Als je een commerciële site hebt, zou je de betaalde variant moeten aanschaffen. Deze kost €5 per maand en per site, en is het geld dubbel en dwars waard. Ik raad je aan om deze plugin eens uit te proberen. De plugin is gemaakt door Matt Mullenweg (die ook WordPress zelf heeft gemaakt) dus dan weet je al dat het een goede plugin is.

Eerst installeer je Akismet, dan registreer je jouw site op hun website. Je krijgt dan een API key die je invoert in de plugin. Meer hoef je niet te doen. Dan is je website al beschermd tegen spam.

Geen comments

De beste manier om geen spam comments te krijgen is natuurlijk om comments helemaal uit te schakelen. Dit is erg draconisch, en niet praktisch als je wel wilt dat jouw publiek kan reageren op jouw artikelen. Maar voor sommigen is het een logische keuze, en het is heel makkelijk uit te zetten. Voor een stap-voor-stap voorbeeld hoe je comments uitschakelt, bekijk mijn video over de comments instellingen (https://www.online-wp-leren.nl/wordpress-instellingen/). Voor een goede inleiding over comments in WordPress raad ik je aan om die video goed te bekijken.

Om comments voor nieuwe artikelen uit te schakelen ga je naar instellingen > reacties. Hier vink je ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’ uit.

Om comments voor oude berichten uit te schakelen moet je door elk artikel gaan en handmatig ‘Reacties toestaan’ uitvinken. (Als je deze optie niet ziet klik je op scherminstellingen bovenin en vink je ‘Reacties’ aan).

Handmatig door honderden artikelen gaan om de reacties uit te schakelen is niet te doen. Gelukkig kan WordPress dit efficiënter. In je overzichtspagina van berichten vink je alle berichten aan. Dan ze je de dropdown ‘acties’ op bewerken en druk je op ‘toepassen’. Dan zie je een dropdown ‘Reacties’ die je op ‘niet toestaan’ kunt zetten. Druk op bijwerken en je bent klaar.

Hier is een gifje die het laat zien:

Reacties Bulk Niet Toestaan

Honeypot

De laatste manier die ik dit artikel bespreek is een honeypot. Een honeypot is in dit geval een extra veldje in je comment formulier die gewone gebruikers niet kunnen zien, dus kunnen ze hem ook niet invullen. Een spammer vult alle velden in, omdat dan de kans kleiner is dat zijn invoer wordt afgewezen. Dit lijkt een beetje op een CAPTCHA (dat zijn die onleesbare plaatjes die je moet overtikken), maar het is veel gebruiksvriendelijker omdat je jouw bezoekers niet lastigvalt met een extra veld die veel moeite kost om in te vullen.

Om een honeypot op je WordPress site te zetten kun je het beste de plugin WP Spam Fighter installeren. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd ga je naar instellingen > WP Spam Fighter en zet je de honeypot bescherming aan. That’s it.

Er zijn nog veel meer manieren om comment spam tegen te gaan, zoals:

  • Toch een CAPTCHA gebruiken met bijvoorbeeld WP-reCAPTCHA
  • Gebruik NOFOLLOW links in je comments, daarmee vertel je Google dat ze de links niet moeten tellen in hun pagerank. Dan zijn zulke links ook niet meer interessant voor spammers.
  • Voeg een cookie toe via een plugin (https://wordpress.org/plugins/cookies-for-comments/). Spammers downloaden geen scripts en stijlen omdat dit tijd kost waarmee ze andere sites kunnen spammen. Deze plugin staat alleen reacties toe als je deze downloadt.

Je kunt beter eerst een van de bovenstaande oplossingen proberen. Als die niet werkt, probeer je een ander.

Heb jij last van spam gehad en dit op een andere manier opgelost? Laat een reactie achter (geen spam!) en vertel hoe jij het hebt opgelost.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.