Thema's in WordPress (WP Handleiding)

Thema’s in WordPress (WP Handleiding)

In het vijfde hoofdstuk van de WordPress handleiding heb ik het over thema’s. Ik leg eerst uit wat een thema precies is. In de tweede video leer ik je hoe je het beste een thema kunt uitkiezen en beoordelen en hoe je een thema installeert via WordPress en via een zip-bestandje van een premium vendor.

Wat zijn thema’s in WordPress

WordPress maakt goed onderscheid tussen uiterlijk, functionaliteit en je content:

  • Uiterlijk wordt geregeld door thema’s
  • Functionaliteit (zoals een contactformulier) wordt geregeld door plugins
  • Content wordt opgeslagen in een database en op je server

Het voordeel van dit onderscheid is dat je het uiterlijk van je website compleet kunt veranderen zonder dat je jouw berichten, pagina’s en contactformulieren kwijtraakt. In de bovenstaande video laat ik je exact zien wat een thema inhoudt in WordPress. In de volgende paragraaf leer ik je hoe je een thema kiest, beoordeelt en installeert. Daarna hebben we het over de theme customizer.

Een thema kiezen en installeren

Als je wilt dat je site er anders uitziet kun je een nieuw thema installeren. WordPress maakt het makkelijk om een nieuw thema te kiezen doordat je duizenden thema’s kunt bekijken vanuit je WordPress dashboard. Als je niet weet wat je wilt kun je in WordPress bekijken wat de nieuwste of populairste thema’s zijn. In de bovenstaande video begin ik uit te leggen hoe je een thema kiest.

Als je een beter idee hebt van wat je wilt kun je de thema’s filteren op eigenschappen. Hier kun je aangeven wat voor kleuren je wilt in je thema en of je een donker of licht thema wilt. Vervolgens kun je aangeven wat voor layout je wilt, bijvoorbeeld een responsive layout met twee kolommen en de sidebar aan de rechterkant. Ook kun je aangeven wat voor features je allemaal wilt, zoals een custom header, flexibele header en custom kleuren. De laatste filter die je kunt instellen is of je een thema in je thema wilt hebben (denk hier aan bijvoorbeeld aan een herfstblog). Op deze manier krijg je veel minder thema’s waar je uit kunt kiezen, maar de thema waar je wel uit kunt kiezen lijken veel meer op wat je zoekt.

Als je een thema hebt gevonden die je aanstaat, wil je een beetje onderzoek doen. Hoe vaak is dit thema al gedownload en welke rating heeft hij? Hoeveel mensen hebben de plugin beoordeeld? Wanneer is het thema voor het laatst geupdatet? (Als dit vijf jaar geleden is zitten er waarschijnlijk een paar bugs in het thema om dat het voor een hele oude versie van WordPress gemaakt is) Hoeveel openstaande issues zijn er met het thema en worden issues regelmatig gefixt? Als dit allemaal goed lijkt kun je altijd nog even googlen op “theme <thema naam> problems” of “theme <thema naam> not working” om te kijken of mensen problemen hebben met het thema.

In de bovenstaande video doorloop ik al deze stappen en laat ik ook zien hoe je een thema dan installeerd. Daarna laat ik zien hoe je een premium thema installeert.

De thema customizer

Je hebt net je thema geïnstalleerd en wilt hem nu aanpassen naar jouw smaak. Dit is precies wat de WordPress Theme customizer doet. Hoeveel dingen je kunt aanpassen met de theme customizer ligt aan het thema die je hebt geïnstalleerd. Een gratis thema heeft meestal minder instellingen in de theme customizer dan een premium thema.

In de bovenstaande video loop ik door alle stappen die je met de theme customizer kunt doen. Ik denk dat ik veel beter kan uitleggen wat je allemaal kunt met de theme customizer in de video. Daarom zal ik verder niets schrijven over de theme customizer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.