Waarom backlinks voor SEO verspilde moeite zijn

Waarom backlinks voor SEO verspilde moeite zijn

Waarom backlinks dood zijn (voor seo)

We weten allemaal dat backlinks verzamelen het enige is wat je kunt doen aan SEO dat niet op jouw website staat.

Het idee is heel simpel: Google ziet een link naar jouw site als een stem op jouw site. Hoe meer ‘stemmen’ jouw site heeft, hoe hoger je in Google komt.

Een ding waar we het over eens kunnen zijn is: dit klopt niet. Mijn argument: als tig spamsites naar jouw site linken krijg je geen props van Google, juist het tegenovergestelde, want jij gaat blijkbaar om met spammers. (Koop dus nooit backlinks, dat gaat je een straf van Google opleveren)

Okay, okay. Maar je zegt waarschijnlijk: “Er zijn geen spamsites die naar mij linken, alleen legit sites. Dat is dan toch wel goed?”

Misschien, misschien ook niet. En waarschijnlijk een stuk minder dan je denkt. Ik zal het uitleggen.

Matt Cutts van Google heeft in 2014 al een artikel geschreven over backlinks: The decay and fall of guest blogging for SEO.

Hierbij zegt hij twee dingen:

1. Guest blogging voor backlinks zijn dood

De belangrijkste punten zijn a) Vaak gaan backlinks tegen Google’s kwaliteitseisen in. En dat gaat je een straf van google opleveren. En punt b geldt voor heel veel dingen in SEO, niet alleen voor backlinks:

Ultimately, this is why we can’t have nice things in the SEO space: a trend starts out as authentic. Then more and more people pile on until only the barest trace of legitimate behavior remains. We’ve reached the point in the downward spiral where people are hawking “guest post outsourcing” and writing articles about “how to automate guest blogging.”

So stick a fork in it: guest blogging is done; it’s just gotten too spammy.
–Matt Cutts – Head web spam team @ Google

2. Guest blogging voor andere redenen is nog wel goed

Als je een community wilt, meer bereik wilt hebben, meer aan branding wilt doen etc. is guest blogging een hele goede strategie. Dit zijn redenen die buiten Google vallen, en al veel ouder zijn dan Google. Het is dus prima om te guest bloggen, alleen niet voor SEO.

Een beetje onderzoek

Ik heb een klein onderzoek gedaan om te kijken of backlinks uitmaken voor SEO. Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, maar het maakt wel duidelijk dat backlinks niet veel uitmaken voor SEO.

Dit is mijn test:

  • Ik heb op google gezocht op: “Backlinks for SEO”.
  • Ik heb voor de eerste drie resultaatpagina’s gekeken naar het aantal backlinks.

Dit zijn de resultaten:

Op pagina 1 van Google was er 1 resultaat met nul backlinks. Helemaal niets. Verder was er ook een resultaat met welgeteld 1 backlink. De helft van de resultaten had relatief weinig backlinks (60 of minder). Van die laagste helft was 60 erg hoog, de tweede had er 29.

Op pagina 2 stond een pagina met 8368 (!!) backlinks. De termen SEO en Backlinks kwamen zelfs voor in de paginatitel, domein en alles. Hoe kan een pagina zonder backlinks winnen van dit resultaat? Simpel, dit was een site die backlinks koopt. Zelfs met zoveel backlinks en relevante termen in de titel, url en alles kwamen ze niet op pagina 1 (en ze stonden onderaan pagina 2).

De gemiddelde hoeveelheid backlinks op pagina 1 was 961. Op pagina twee was het gemiddelde 1087.1.

Op pagina 1 was er slechts 1 resultaat met meer dan 1000 backlinks, op pagina twee waren dat er 3.

Resultaten met meer dan 1000 backlinks

Klinkt niet echt bemoedigend voor backlinks toch? Het wordt erger. Laten we naar pagina 3 kijken:

Het gemiddelde aantal backlinks op pagina 3 was 5390.7 (!!!). Er was wel een outlier die tienduizenden backlinks had, en dat geeft een scheef beeld over de data. Maar ook op pagina 3 waren er weer meer pagina’s die meer dan duizend backlinks hebben dan op pagina 1 van Google.

Gemiddelde aantal backlinks per pagina

Nu zie je dat het gemiddelde aantal backlinks in mijn test toenam naarmate je verder in de zoekresultaten van Google komt. Op pagina vier nam het aantal backlinks overigens weer af, en verder heb ik niet gekeken.

De mediaan nam wel af naarmate ik verder in de zoekresultaten kwam (133.5, 36, 18, respectievelijk).

Mediaan backlinks per pagina

Wat we uit deze test kunnen concluderen is dat backlinks niet heel belangrijk zijn. Natuurlijk hebben deze pagina’s backlinks. Misschien vind je dit superhoge aantallen, afhankelijk van waar je bent met je site. Maar dit komt niet doordat ze backlinks hebben verzameld. Ze hebben gewoon goede content geschreven. En dat trekt bezoekers (en backlinks) aan.

Wat is dat een beter pad naar goede SEO?

Okay, okay, ik snap het, ik kan beter supervoorzichtig zijn met backlinks. Wat moet ik dan doen?

  • Schrijf kwaliteit content.
  • Zorg dat je bounce rate laag is.
  • Zorg voor een hoge gemiddelde tijd op de pagina.
  • Hou je website up-to-date. Google geeft de voorkeur aan nieuws.
  • Hoe veel klikken door (CTR).
  • Praten mensen over jouw content op social media (link).
  • Is je content origineel en van hoge kwaliteit.

Is dit moeilijk? Jup. De oude technieken om mensen op je site te krijgen helpen niet meer. Google is slimmer geworden en je bezoekers verwachten meer. Als je probeert mensen te misleiden of het systeem probeert te misleiden ga je verliezen. Het enige wat nog werkt is goede, originele content met een flinke dosis (content) marketing.

Maar wat dan van [naam van random SEO persoon]? Die zegt dat backlinks nog wel belangrijk zijn!

Jup, die mensen zijn er altijd. Wil je een geheimpje weten? Die mensen verdienen (vaak) geld met het verzamelen van backlinks. Of ze hebben een truckje geleerd en weten niet beter.

Google zegt dat backlinks niet belangrijk zijn. Verder zegt ze dat backlinks heel goed bekeken worden op spam. Het is dus heel makkelijk om een straf te krijgen, en die straf krijg je voor iets wat niet goed werkt. Dat is het niet waard, toch? Ik denk dat je jouw energie beter in andere dingen kunt steken (zie het lijstje hierboven).

Ik zeg dus niet dat backlinks per definitie slecht zijn, maar dat je beter je energie in andere dingen kunt stoppen. Als backlinks organisch ontstaan is dat prima.

Wat denk jij over backlinks? Vind jij ze nog belangrijk, of wordt dat alleen maar minder? Laat een reactie achter onder aan deze pagina.

Dit bericht is gepost in SEO. Bookmark de link.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.