Waarom jij een VPS nodig hebt.

Waarom jij een VPS nodig hebt.

VPS data center

Als je al overtuigd bent dat jij een VPS nodig hebt voor WordPress heb ik een tip voor je. Ik ben in september 2016 overgestapt van shared hosting naar een VPS van DigitalOcean. Met DigitalOcean kon ik makkelijk mijn site sneller, veiliger en stabieler maken. Als je deze link gebruikt, krijg je $10 gratis voor je eerste VPS.
Disclaimer: dit is een referral link. Dat betekent dat ik een paar dollar krijg om mijn website draaiend te houden – maar ik krijg dat alleen als jij tevreden bent over DigitalOcean.

Het is lastig om een goede hoster te vinden. Zeker als je een WordPress site wilt hebben. Maar zelfs als je een goede hoster gevonden hebt, kun je het verkeerde type hosting hebben gekozen. In dit artikel leg ik het verschil uit, en help ik je een keuze te maken. Ik zal je zelf $10 geven zodat je zelf kunt ervaren wat een VPS is.

De verschillende types hosting

Er zijn drie verschillende types hosting, elk van deze heeft voor- en nadelen:

 1. Shared hosting
 2. VPS
 3. Dedicated hosting

Shared hosting

Shared hosting is goedkoop en makkelijk op te zetten. Daarom is dit meestal de eerste stap die mensen nemen als ze beginnen met websites. Het is echter meestal niet de beste keuze – zeker als je wat moet bezoeken krijgt – en wel hierom:

Met shared hosting huur je eigenlijk een stukje server (een server is de computer waar je website op staat). Er kunnen honderden andere websites op diezelfde server staan. (Check hoe dat zit op jouw site met http://www.yougetsignal.com/tools/web-sites-on-web-server/).

Het punt is dat je niet weet wie je ‘buren’ zijn met shared hosting. Het kan een illegale site zijn, of een 18+ site, of een hele drukke webshop.

Je deelt al je resources met je buren. Dus de schijfruimte, geheugen, processorsnelhoud en zelfs de bandwidth. Als een aantal van jouw ‘buren’ dus heel veel bezoekers krijgen, blijft er niets voor jou over. Dat betekent dat jouw website langzaam wordt, en daar kun je helemaal niets aan doen.

Verder hebben al die sites hetzelfde IP-adres (ze staan immers op dezelfde server). Stel dat één van die websites besluit om heel veel spam te gaan versturen. Uiteindelijk gaat dat IP-adres opgemerkt worden. Google en consorten zullen dat IP-adres dan misschien niet meer vertrouwen. Wat denk je dat dat betekent voor jouw website? Google heeft aangegeven dat shared hosting niet uitmaakt voor ranking ‘als virtual hosting correct is gedaan’ op de server. Je weet alleen nooit of dit het geval is.

Ik kreeg laatst het probleem van een klant dat een aantal websites het niet meer deden. Het bleek dat alle websites op die shared server overbelast waren. Ik kon hier persoonlijk niets aan doen. Ik moest de hoster vragen of zij alsjeblieft dit konden maken. Het duurde uiteindelijk twee dagen voordat zijn websites weer online waren. Dat is het soort probleem die je gaat krijgen bij shared hosting.

VPS

Met een Virtual Private Server (VPS) deel je ook je website met meerdere sites. Dit zullen er altijd minder zijn dan bij shared hosting. Je kunt wel een eigen IP-adres hebben (zoals op mijn site het geval is. Alle websites op dit IP-adres zijn van mij).

Het verschil is in hoe die resources gedeeld worden. Bij een VPS heb je gegarandeerd een deel van de resources. Niemand kan die van jou afpakken. Dus het maakt niet meer uit als er een aantal drukke websites op dezelfde server staan, jouw website blijft snel.

Meestal heb je ook root access in een VPS. Als er een probleem is, of je wilt wat functionaliteit toevoegen aan je website (zoals SSL of een firewall), kun je dat gewoon doen. Shared hosting staat dit meestal niet toe.

Dedicated hosting

Dan hebben we nog dedicated hosting. Hier is de hele server van jou. Je hebt dus geen ‘buren’. Dit is vaak veel duurder dan shared hosting of een VPS, maar als je site groot wordt is een dedicated server soms noodzakelijk.

Bij dedicated hosting huur of koop je een server. Deze server staat meestal in een datacenter. Meestal heb je dezelfde root rechten als bij een VPS, dus je kunt gewoon je Firewall en SSL installeren. Maar soms heb je beperkingen vanuit het datacenter. Het is dus goed om vooraf te vragen wat je wel en niet kunt bij de hoster.

Waarom een VPS

Nu weet je wat de drie verschillende mogelijkheden zijn voor hosting, maar welke moet je kiezen. Voor de meeste mensen raad ik een VPS aan. Hier zijn de uitzonderingen op deze regel:

 1. Mensen die net beginnen met bloggen en niet zeker weten of ze wel door willen blijven gaan kunnen beter beginnen met shared hosting.
 2. Mensen met een zeer populaire en drukke site die veel resources vraagt (een webshop bijvoorbeeld) kunnen beter voor dedicated hosting gaan.

Voor de rest van de wereld raad ik een VPS aan.

 1. Het is sneller dan shared hosting.
 2. Je hebt meer flexibiliteit dan bij shared hosting.
 3. Het is (veel) goedkoper dan een dedicated server.
 4. Je hebt geen last van vervelende ‘buren’.
 5. Als je website groeit kun je makkelijk je hosting scalen.
 6. Je hebt de volledige controle over jouw server.

Er is wel een direct nadeel aan een VPS: je moet alles zelf (laten) doen. Dus voor een niet technisch persoon kan het lastig zijn om de website in de lucht te krijgen. Gelukkig zijn er duizenden handleidingen op het internet te vinden hoe je dit doet, en je kunt altijd iemand inhuren om de eerste setup voor je te doen. Na de setup werkt het gewoon als shared hosting.

DigitalOcean

Logo van DigitalOcean

DigitalOcean was in de jaren 90 een producent van draadloze communicatieproducten. Het is nu een relatief nieuwe cloud hosting provider. Toen ze in 2011 startten, richtten ze zich vooral op de behoeftes van ontwikkelaars. Ze hebben datacenters in New York, San Francisco, Amsterdam, Singapore, Londen, Frankfurt, Toronto en Bangalore. Ze zijn vooral bekend van hun enorme groei en het feit dat ze grote hoeveelheden geld hebben gekregen in investeringsrondes.

Een VPS bij DigitalOcean heet een droplet. Je kunt heel snel een droplet klaarmaken (DigitalOcean beweert dat het in 55 seconden kan). Het is ook een van de goedkoopste opties voor een VPS (het begint bij $5 per maand, er zijn geen verborgen kosten). Dit is $0.007 per uur. Je kunt ook makkelijk tijdelijk je droplet groter maken (meer ram, een betere processor). Als je ook meer schijfruimte wilt is dat ook mogelijk, maar dat is permanent.

Je betaalt alleen voor de tijd dat je een droplet hebt. Dus als je snel iets wilt proberen kun je een droplet maken, je werk doen, en als je klaar bent de droplet weer verwijderen. Dan betaal je alleen voor de uren die je gebruikt hebt, niet voor een hele maand.

DigitalOcean heeft alleen maar high-performance apparaten. Je kunt dus geen langzame droplet kopen. Alle schijven zijn SSD’s en de netwerksnelheid is 1Gbps.

DigitalOcean staat bekend om haar stabiliteit. Je kunt hele zware websites hosten zonder dat je in de problemen komt. Veel andere VPS-en zouden met zulk zwaar werk

Je hoeft niet heel veel vooraf te betalen bij DigitalOcean (zolang je rekening maar op tijd wordt betaald is het goed). Met deze link krijg je bij DigitalOcean $10 gratis waarmee je het twee maanden kunt proberen zonder dat het je iets kost. Je hoeft niet eens je betaalgegevens op te geven.

Hier is de volledige link nog een keer: https://m.do.co/c/44ded98445cb

Zoals ik al zei is dit een referral link. Als jij tevreden bent over DigitalOcean, en het blijft gebruiken, krijg ik een paar dollar om mijn eigen website te runnen. Als jij niet tevreden bent en DigitalOcean niet verder gebruikt, krijg ik niets. Ik kan dit doen omdat ik een supertevreden klant bent en zeker weet dat jij tevreden zult zijn over DigitalOcean.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.