Wat zijn Widgets in WordPress?

Wat zijn Widgets in WordPress?

Widgets in WordPress

Widgets in WordPress zijn kleine programmaatjes die je op speciale plekken kunt neerzetten. Een simpele widget laat je wat tekst in je sidebar neerzetten. Er zijn ook complexe widgets die hele opt-in formulieren kunnen weergeven die direct met bijvoorbeeld MailChimp communiceren. In dit artikel laat ik je zien wat widgets exact zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

WordPress komt met een hele lijst widgets die je standaard kunt gebruiken, zoals tekst of een menu. Veel plugins en sommige thema’s voegen hun eigen widgets toe. Daardoor is er voor alles wat jij wilt wel een plugin te vinden die er een widget voor heeft. Lees de WordPress codex over widgets voor een lijst van de standaard widgets.

Widgets in WordPress video

Om je te laten zien wat widgets zijn en hoe je widgets gebruikt heb ik een video gemaakt over widgets in WordPress.

Ik geef ook een paar gave tips in deze video, dus zorg ervoor dat je hem helemaal bekijkt.

Een widget toevoegen

Je kunt in WordPress widgets op meerdere manieren toevoegen: via de customizer en via Weergave > Widgets in het admin deel.

Het ligt aan je theme waar je de widgets kunt neerzetten. De meeste thema’s laten je widgets in de sidebar neerzetten, maar dat is niet de enige mogelijkheid. Het kan bijvoorbeeld ook in je footer of op de homepage. Het ligt aan je thema waar je allemaal widgets kunt neerzetten. De plek waar je een widget kunt neerzetten heet een widgetized gebied. Als je niet zeker weet waar elke widgetized gebied staat op je website kun je het beste er een widget neerzetten en kijken waar de widget verschijnt.

Widgetized gebieden
Widgetized gebieden in WordPress

Aan de linkerkant van de pagina staan je beschikbare widgets. Om een widget op je website te zetten sleep je hem van de beschikbare widgets naar een widgetized gebied. Je kunt meestal de titel en inhoud invullen als je hem naar je sidebar hebt gesleept, maar sommige widgets hebben meer of andere instellingen.

Je kunt ook de widgets bewerken via de customizer. Het voordeel hiervan is dat je direct ziet hoe de aanpassingen er uitzien op je website. Ik vind de customizer persoonlijk minder prettig werken dat de oude manier op je dashboard via Weergave > Widgets.

Beschikbare widgets
Beschikbare widgets

Widgets verwijderen

Je kunt een widget verwijderen door hem uit het widgetized gebied te slepen. Ook kun je op het knopje verwijderen drukken als je een widget die in een widgetized gebied staat opent.

En dat is wat widgets zijn, en hoe widgets in WordPress werken. Zorg ervoor dat je de video bovenaan deze pagina helemaal bekijkt! Dan weet je exact hoe widgets werken.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.