WordPress 4.7: Vaughan

WordPress 4.7: Vaughan

Het is weer tijd voor een nieuwe versie van WordPress: 4.7 – Vaughan. Zoals altijd raad ik je aan om zo snel mogelijk te updaten. In dit artikel laat ik zien wat er allemaal nieuw is.

Twenty Seventeen: een nieuw standaard thema

Twenty Seventeen Screenshot

Omdat WordPress 4.7 de laatste major release van 2016 is, zit er zoals elk jaar een nieuw standaard thema bij.

Twenty Seventeen is anders dan vorige standaard thema’s omdat het gericht is op zakelijke websites in plaats van op blogs. Het komt zelfs met starter content om nieuwe gebruikers te helpen hun website op te zetten.

Je kunt het ook als blog thema gebruiken. Het heeft strakke typografie, grote uitgelichte afbeeldingen en is mobile first ontworpen.

Video headers

Als je een premium thema hebt kon je waarschijnlijk al video’s in je header zetten. Twenty Seventeen is het eerste standaard thema die dit ook ondersteunt.

Je kunt een mp4 video naar je eigen site uploaden (doe dit niet) of een link naar YouTube of Vimeo toevoegen.

Thema’s via de customizer

Je kunt nu thema’s zoeken en direct instellen via de customizer. Het overzicht van geïnstalleerde thema’s ziet er veel beter uit.

De customizer heeft nog een gave feature. Je kunt nu op een element in op je website klikken, en dan gaat de customizer naar het goede deel. Je hoeft dus nooit meer naar een instelling te zoeken:

De nieuwe customizer

Custom CSS (met live preview)

Je kunt nu custom CSS direct vanuit de customizer toevoegen. Je hebt hier dus geen plugin meer voor nodig. De CSS geldt wel alleen voor het huidige thema, dus als je van thema verwisselt gaat de custom CSS niet mee.

Admin taal instellingen

Elke gebruiker kan nu in de achterkant van WordPress zijn eigen taal kiezen. Dit is onafhankelijk van de voorkant van WordPress en van andere gebruikers in de achterkant. De taal moet wel geïnstalleerd zijn voor de gebruiker hem kan kiezen.

Pdf-thumbnail preview

In de mediabibliotheek zie je preview van pdf-bestanden. Die preview zie je ook op de bijlage pagina van dat bestand.

Eindelijk staan de paragraaf en kop selectors in bovenste balk.

De oude vs de nieuwe editor

Verder is de underline knop verwijderd en zijn de strikethrough en horizontale lijn knoppen naar de onderste balk verplaatst.

Custom bulk actions

Ontwikkelaars kunnen nu hun eigen bulk acties maken. Als jij van alle artikel de samenvatting wilt mailen naar jezelf, kan dat nu. (Of wat je allemaal nog meer kunt bedenken, een ontwikkelaar kan het maken)

Post type templates

Net als bij pagina’s kunnen ontwikkelaars nu templates voor berichten toevoegen. Dus nu kun je verschillende berichten er dus anders uitlaten zien. Zie mijn video over pagina templates om een voorbeeld te zien.

Rest API content endpoints

Eindelijk! We hebben Rest API content endpoints. Deze endpoints zijn superbelangrijk voor developers. Dit zijn urls die de inhoud van je website in JSON-formaat aanbieden, zoals www.online-wp-leren.nl/wp-json/wp/v2/posts (daarmee zie je alle artikelen van een website).

Nu weet je wat er allemaal nieuw is in WordPress 4.7, laat me weten welke feature jij het gaafst vindt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.