WordPress.com vs. WordPress.org: Wat is het verschil

WordPress.com vs. WordPress.org: Wat is het verschil

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org. Sommigen weten niet dat er uberhaupt een verschil is. En ik kom veel mensen tegen die niet weten of ze een WordPress.com of een WordPress.org site hebben. In dit artikel ga ik de verschillen tussen de twee varianten uitleggen. Daarna geef ik mijn voorkeur. Het doel van deze vergelijken is om de voor- en nadelen van beide opties te vergelijken zodat jij de juiste keuze voor jouw blog kunt maken.

Overzicht van de verschillen

WordPress.com

Beperkt aantal thema’s

Je hebt toegang tot een beperkt aantal thema’s. Je kunt geen eigen thema installeren. Dit zorgt ervoor dat er weinig verschil is in het uiterlijk van WordPress.com sites.

Geen plugins

Je hebt geen toegang tot plugins. WordPress.com heeft wel wat plugin-achtige functionaliteit. Maar als je een handige plugin tegenkomt kun je die niet installeren.

Gratis *

Een blog op WordPress.com is gratis tot 3gb opslag. Daarvoor toont de website web advertenties aan gebruikers die niet zijn ingelogd. Voor extra features moet je wel betalen.

Niets verkopen

Je mag geen omzet draaien op WordPress.com. Dus geen advertenties, geen webwinkel. Als je meer dan 25,000 bezoeken per maand hebt kun je advertenties op je site zetten. De winst deel je 50/50 met Automattic.

Geen onderhoud

Je hoeft je nergens zorgen over te maken. Automattic zorgt voor alle updates, backups, optimalisatie, veiligheid, spam bescherming en meer.

WordPress.org

Alle thema’s

Met een self-hosted WordPress site heb je complete toegang tot alle thema’s in de WordPress repository, premium thema’s en je kunt zelf een thema (laten) maken.

Alle plugins

Met een self-hosted WordPress site heb je complete toegang tot alle plugins in de WordPress repository, premium plugins en je kunt zelf een plugin (laten) maken.

Normale kosten

Je betaalt niet voor WordPress, maar wel voor een domeinnaam (~ € 10 per jaar) en voor hosting (begint bij ~ € 20 per jaar tot honderden euros per maand, afhankelijk van je benodigdheden)

Alles verkopen

Elke manier waarmee je op het internet geld kunt verdienen kun je op een WordPress.org site zetten. Je kunt advertenties op je site tonen of zelfs een hele webwinkel bouwen zonder dat je winst moet delen.

Zelf onderhouden

Omdat de site bij WordPress.org helemaal van jou is moet je ook al het onderhoud zelf doen. Er zijn wel managed WordPress oplossingen die heel veel van het werk uit handen nemen.

* Er zijn wel betalingsmogelijkheden op WordPress.com:

  • Domein: $12 – $17 per jaar
  • Opslag: $19.97 – $289.97 per jaar
  • Geen advertentes: $29.97 per jaar
  • Plugins, thema’s, PHP: tot $2500 per maand voor 5 sites
  • CSS upgrade: $30 per jaar
  • Individuele thema kunnen per stuk gekocht worden

Je ziet dat het al gauw niet meer gratis is, en zelfs een stuk duurder dan een self-hosted WordPress.org site.

Ik raad aan: WordPress.org

Je hebt veel meer vrijheid met WordPress.org. Ook heb je een eigen domeinnaam (https://www.online-wp-leren.nl in plaats van https://artesign.wordpress.com). Voor mij is het een no-brainer. Hier zijn nog een paar redenen waarom WordPress.org in mijn optiek beter is:

Gratis is niet gratis

Hoewel je geen betaalde upgrades nodig hebt op WordPress.com, kun je zonder die upgrades geen functionele site hebben. Het is dan goedkoper om zelf te hosten.

Het is jouw content

Alles wat je schrijft op WordPress.com is niet van jou! En als WordPress.com nu opdoekt ben je alles kwijt. Met WordPress.org is de content van jou, en als WordPress opdoekt kun je een backup maken van al jouw content, die importeren in een ander systeem en je gaat vrolijk verder alsof er niets gebeurd is.

WordPress.com is niet professioneel

Een url als http://jouwsite.wordpress.org komt een heel stuk minder professioneel over dan http://www.jouwsite.nl.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.