WordPress eCommerce mogelijkheden

WordPress eCommerce mogelijkheden

WordPress eCommerce Mogelijkheden

Dit artikel is onderdeel van mijn series over eCommerce:

  1. Waarom je eCommerce zou willen gebruiken
  2. WordPress eCommerce mogelijkheden
  3. WooCommerce installeren, instellen en producten verkopen

Dus je hebt besloten om een online winkel te beginnen. Heel goed, maar welke oplossing moet je kiezen? Het is essentieel om de juiste plugin oplossing te kiezen; Als je er later achter komt dat jouw plugin niet alles doet wat jij wilt is het heel lastig om nog te switchen.

In dit artikel vergelijk ik vijf van de beste eCommerce plugins voor WordPress. Ik geef een korte introductie voor elke oplossing. Dus laten we kijken naar de beste eCommerce oplossingen in WordPress. Ik geef je de pros en cons, en vertel wanneer je welke oplossing moet gebruiken

WooCommerce

WooCommerce

WooCommerce is de meest populaire eCommerce plugin voor WordPress. Het heeft meer dan een miljoen actieve installaties (en is nog veel vaker gedownload).

Het is ook de meest complete plugin, met honderden addons waarmee je de plugin alles kun laten doen wat je wilt.

Omdat WooCommerce zo populair is zijn er ook honderden thema’s die speciaal gebouwd zijn voor WooCommerce. Dat maakt het heel makkelijk om een complete webshop te bouwen.

Je kunt alles met WooCommerce. Of je nu digitale of fysieke producten wilt kopen. Of je jouw eigen of affiliate producten wilt verkopen. Je kunt vrijwel alle betaalmogelijkheden die bestaan integreren en het heeft de meeste complete inventory management. En misschien nog het meest belangrijke: WooCommerce komt met supergoede documentatie en support.

Maar die compleetheid heeft ook zijn nadelen. WooCommerce heeft teveel opties. Als je een simpele webshop wilt kan het overkill zijn. Omdat er zoveel plugins en thema’s voor WooCommerce bestaan kan het moeilijk zijn om de juiste te vinden. En niet elk thema ondersteunt alle functies van WooCommerce, dus als je gebruik wilt maken van alles wat WooCommerce te bieden heeft heb je een WooCommerce thema nodig.

Uiteindelijk is WooCommerce de beste optie voor een webshop. Maar als je maar één of twee producten wilt aanbieden is het overkill. Ook kost het wat moeite om WooCommerce in te stellen als je net begint.

WP eCommerce

WP eCommerce

WP eCommerce heeft meer dan 40.000 actieve installaties. Hun tagline is “The original WordPress eCommerce plugin”. Het voordeel aan deze plugin is dat je als developer makkelijk aanpassingen kunt maken (zoals CSS of functionaliteit met honderden beschikbare ‘hooks’). Het is na WooCommerce de meest populaire eCommerce plugin.

De plugin bestaat al heel lang (sinds 2006) en is al jaren erg populair. Je kunt digitale producten, fysieke producten, subscripties en lidmaatschappen verkopen.

Het nadeel aan WP eCommerce is een geschiedenis vol bugs, minder goede documentatie en complexe settings. Het heeft verder veel minder mogelijkheden dan WooCommerce.

Easy digital downloads

Easy digital downloads (EDD) heeft meer dan 50.000 actieve installaties. Zoals de naam al zegt is het gebouwd om digitale producten te verkopen. Dit maakt het wel moeilijk om fysieke producten te verkopen.

EDD is supermakkelijk om te gebruiken. Het ligt enorm voor de hand hoe je de plugin gebruikt; zelf voor mensen die de plugin niet kennen.

Net als WooCommerce heeft EDD honderden addons. Hiermee kun je betalings-gateways, platformen en services toevoegen. Ook kun je extra functionaliteit toevoegen.

Hoewel EDD met elk thema in WordPress werkt, zijn er genoeg thema’s te vinden die speciaal gemaakt zijn voor de plugin.

Ook bij EDD zijn de documentatie en support prima geregeld.

Als je meer dan alleen digitale goederen wilt verkopen is EDD geen goede keuze. Het is mogelijk om fysieke producten te verkopen met EDD, maar dat is vrij moeilijk op te zetten.

Verder is EDD gemaakt om jouw eigen producten te verkopen. Het wordt dus wat moeilijker om third party goederen te verkopen (i.e. affiliates).

Als je een simpele webshop wilt met alleen digitale producten is Easy Digital Download de beste keuze.

Shopify

Shopify

Shopify is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het geen WordPress plugin is. Shopify is Software as a Service (SaaS); Dit is software die als een online dienst wordt aangeboden. Om Shopify te gebruiken moet je een account bij Shopify hebben.

Je stelt in Shopify je producten in. Dan kun je in WordPress een plugin installeren waarmee je een ‘buy button’ op je website kunt zetten of een winkelmandje op je website kunt zetten.

Het voordeel hieraan is dat je geen rekening hoeft te houden met het technische aspect van eCommerce, zoals SSL-certificaten etc. Shopify doet dit allemaal voor je. Het nadeel is dat je veel minder controle over je webwinkel kunt uitvoeren.

Omdat het geen WordPress plugin is zul je wat meer moeite moeten doen om het te integreren met WordPress. Als je jouw artikelen in Shopify hebt staan moet je ze daarna nog zorgen dat deze artikelen in WordPress komen te staan.

iDeal formulier

Pronamic iDeal

Als je niet een hele webshop wilt, maar toch betalingen wilt kunnen ontvangen (bijvoorbeeld voor donaties) kun je ervoor kiezen om alleen een iDeal betalingsformulier op je website te zetten. Bijvoorbeeld met Pronamic iDeal.

Zo’n formulier kan handig zijn als je maar één of twee artikelen op je website wilt hebben, maar als je meer wilt aanbieden kies je al snel voor één van de webshop mogelijkheden.

Conclusie

Het ligt dus helemaal aan jouw wensen en verwachtingen welke eCommerce oplossing het beste is. Maar als je een serieuze webwinkel wilt, zul je al gauw voor WooCommerce kiezen. Het is de meeste complete, uitgebreide, gratis oplossing die je kunt vinden. Als je alle complexiteit die WooCommerce met zich mee brengt niet nodig hebt – omdat je slechts een simpel betalingsformulier nodig hebt bijvoorbeeld – kun je beter een simpelere oplossing kiezen. Een iDeal formulier of easy digital downloads is dan beter voor je. Dit zou je doen als je minder dan 10 producten hebt waar geen moeilijke categorisatie nodig is.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.