Alles over de WordPress instellingen (WP Handleiding)

WordPress instellingen (WP Handleiding)

Je kunt heel veel aspecten van WordPress aanpassen via de instellingen. Wanneer je de basis van WordPress onder de knie hebt is het tijd om door te gaan en te leren hoe je WordPress zelf instelt.

De enige gebruikersrol in WordPress die instellingen kan aanpassen is een beheerder (of superbeheerder in een multisite installatie).

De instellingen gaan soms best diep. Om het wat overzichtelijker te maken zijn ze in WordPress opgedeeld in vijf secties: algemeen, schrijven, lezen, media en permalinks. Leren wat alles doet bij instellingen lijkt soms een gigantische klus. Om de instellingen behapbaarder te maken heb ik een aparte video gemaakt voor elke sectie.

Algemene instellingen

Het algemene instellingen scherm laat je de meest elementaire aanpassingen aan je site maken. De titel en slogan van je site, of mensen zichzelf mogen registreren op jouw site en hoe datums en tijden worden berekend. Dit laatste is handig als je artikelen inplant en ze niet op het juiste tijdstip worden gepubliceerd. De titel en slogan van je site kun je ook aanpassen met de theme customizer.

Schrijven instellingen

De instellingen bij schrijven zijn heel belangrijk. Het kan je een paar klikken besparen bij elk artikel die je publiceert. Dit klinkt niet indrukwekkend, maar als je veel schrijft begint het cumulatieve effect te werken. Ook kan dit je een aantal fouten besparen. Ik raad je aan om de standaardcategorie te veranderen. Als je alle categorieën publiceert onder ‘uncategorized’ laat je zien dat je geen ervaren blogger bent. Verander dit dus in iets wat werkt voor de meeste artikelen, voor mij zou dit bijvoorbeeld ‘WordPress’ kunnen zijn.

Ook je standaard berichtformaat kan handig zijn. Als je meestal alleen video’s publiceert kun je WordPress standaard dit formaat laten gebruiken voor elk bericht die je maakt.

Lezen instellingen

De instellingen bij lezen zijn net zo belangrijk als bij schrijven. Het kan je veel tijd besparen. Net als bij schrijven kun je dit één keer instellen en daarna hoef je er niet meer aan te denken. Je kunt instellen of je je blog als voorpagina wilt laten zien of een statische pagina.

Je kunt ook instellen hoeveel berichten je ziet op je blogpagina of in archiefpagina’s. Standaard is dit 10, en dit is een goed aantal om mee te beginnen. Als je teveel artikelen op deze pagina’s hebt kunnen mensen het overzicht verliezen en je website verlaten.

De laatste instelling is handig voor SEO. Je kunt verschillende services elke keer wanneer je een artikel of pagina publiceert een seintje geven. Er is geen reden om dit niet te doen als je gevonden wilt worden in Google. Als je geen goede SEO hebt zal dit er niet voor zorgen dat alles opeens perfect is, maar het kan zeker geen kwaad.

Reacties instellingen

Hier kun je instellen of je überhaupt reacties wilt hebben op je website. Je kunt alleen instellen of je reacties of artikelen wilt. Dit komt doordat alles in WordPress een artikel is. Er is geen verschil tussen pagina’s en artikelen wat WordPress betreft. Je thema kan bepalen dat er geen reactieveld bij pagina’s staat. Je kunt dit zelf aanpassen op een per pagina basis. Dit heb ik behandeld in de video over een bericht maken in WordPress.

Media Instellingen

Bij media kun je niet heel veel instellen. Ik raad je zelf aan om niets te veranderen aan de media instellingen tenzij je daar een goede reden voor hebt. Ik zeg dit omdat je thema de afbeeldingsformaten aanpast als dit nodig is. WordPress maakt namelijk verschillende formaten van een afbeelding wanneer je hem via de mediabibliotheek uploadt. Als je thema een speciaal formaat nodig heeft, zal hij dit nieuwe formaat registreren.

Verder kun je instellen of WordPress mapjes maakt per jaar en per maand. Dit maakt je server wat georganiseerder, wat handig is als een mens alle afbeeldingen langs moet gaan. Voor een computer maakt dit niet zoveel uit.

Permalinks instellingen

Het eerste wat je meestal aanpast als je een nieuwe WordPress site hebt, zijn de instellingen voor permalinks. WordPress maakt standaard rare URL’s met vraagtekens en getallen. Dit is lelijk, onbegrijpelijk voor je gebruikers en niet goed voor zoekmachine optimalisatie. Je wilt dit gelijk aanpassen zodat niemand linkt naar een raar adres op jouw site, zo’n adres opslaat als favoriet of dat Google onbegrijpelijke adressen indexeert.

Het idee achter een permalink is dat het een link is die je altijd (permanent) naar één specifiek artikel leidt. Hij is permanent zodat iemand de link kan opslaan en over drie jaar die link kan gebruiken zonder dat hij een rare ‘404 niet gevonden’ pagina krijgt. Het is dus niet slim om je permalinkstructuur elke zes maanden te wijzigen.

Ook kun je de categoriebasis en tagbasis aanpassen. Dit betekent niets meer dan: “Welke naam gebruik ik in plaats van ‘category’ en ‘tag’?”. Als je nu een categorie “WordPress” hebt, kunnen mensen alle berichten in die categorie bekijken via www.online-wp-leren.nl/category/wordpress. Als je de categoriebasis verandert in ‘categorie’, wordt deze link: www.online-wp-leren.nl/categorie/wordpress.

Leren hoe de WordPress instellingen werken is niet het spannendste wat je kunt doen. Het is wel het een van de belangrijkste dingen om te doen als je met WordPress wilt kunnen omgaan. Bekijk de video’s een aantal keer tot dat je tevreden bent dat je de instellingen snapt. Je kunt ze er altijd nog bij pakken als je een nieuwe WordPress site opzet om zeker te weten dat je niets mist. Maar als je de instellingen snapt is dat misschien niet eens nodig.

Als je snel even wilt opzoeken hoe je iets instelt in WordPress, kun je zoals altijd de WordPress codex goed gebruiken, of je kunt de video die ik over die sectie heb gemaakt nog een keer bekijken.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.