WordPress Plugin Repository Update & Redesign

WordPress Plugin Repository Update & Redesign

De nieuwe WordPress.org plugin repository

De WordPress.org plugin repository heeft op 28 maart een hele nieuwe update gekregen. De WordPress plugin repo is de plek waar alle plugins die je vanuit je WordPress dashboard kunt installeren. Als je het nog niet helemaal doorhebt kun je het beste het hoofdstuk over plugins van de WordPress video handleiding bekijken.

De mensen achter deze repo hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om een nieuw ontwerp en betere functionaliteit om bijvoorbeeld door de 45.000 plugins te zoeken. (En laten we eerlijk zijn, dat zoeken was heel erg slecht)

Het ontwerp van de plugin repo is verbeterd. Het is cleaner, minimalistischer, simpeler en meer in lijn met de wordpress.org homepage zelf. De slider voor screenshots van elke plugin ziet er goed uit en de FAQ accordion is overzichtelijk.

FAQ accordion in de plugin repository

Helaas is de “stats view” niet meer beschikbaar. Hiermee kon je een ruw overzicht krijgen van gebruik per versie. De ontwikkelaars staan wel open voor feedback, dus misschien krijgen we die weer terug.

Een andere usability fout is dat de samenvatting wordt afgekapt met een read more link. Veel plugin ontwikkelaars zetten hier heel veel nuttige informatie en relevante links in. Nu is het heel makkelijk om deze over het hoofd te zien.

De plugin repo zit nu in WordPress zelf, en niet meer in bbPress. Dit maakt het makkelijker voor plugin ontwikkelaars en reviewers om plugins, categorieën, tags etc. te beheren. Het aanbieden van een plugin voor de repo is nu ook makkelijk. Je kunt typfouten bijvoorbeeld snel fixen zonder dat je het hele process opnieuw moet doorlopen (en dat kan even duren).

Nieuw zoekalgoritme zorgt voor relevantere zoekresultaten

Het beste aan deze update is een verbeterd zoekalgoritme. Dat betekent dat je betere resultaten krijgt als je zoekt. Misschien hoeven we niet eens meer Google te gebruiken om de juiste plugins te vinden. Ik heb de nieuwe zoekfunctie nog niet genoeg gebruikt om definitief te zeggen dat ik de zoekfunctionaliteit van de repo ga gebruiken.

Greg Ichneumon Brown heeft een heel uitgebreid artikel geschreven over hoe hij en anderen de zoekfunctionaliteit hebben verbeterd. De zoekfunctionaliteit houdt nu bijvoorbeeld beter rekening met:

  • Hoe vaak een plugin is geïnstalleerd;
  • Hoe goed de plugin up-to-date wordt gehouden;
  • Of de plugin getest is op de nieuwste versie van WordPress;
  • Of problemen die gebruikers melden goed opgelost worden.

Er zijn nog wel een aantal kinderziektes aanwezig. Er zijn vrij veel links die het niet goed doen, er zijn problemen met SVN en meer issues bij het navigeren in de nieuwe repository. Het team is nu bezig om al die problemen op te lossen. Er kunnen in deze overgangsfase even geen nieuwe plugins worden ingediend.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.